BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mozilla lanserer Firefox 5

Både til pc og mobil.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
22. juni 2011 - 10:12

Mozilla lanserte i går ettermiddag Firefox 5, bare tre måneder etter lanseringen av Firefox 4. Faktisk var den nye nettleseren uoffisielt tilgjengelig for nedlasting allerede helgen.

Dette er oppsiktsvekkende, for Mozillas Firefox-utgivelser har ofte vært preget av mange og store forsinkelser.

Forklaringen er at Mozilla har gått over til en ordning med langt hyppigere utgivelser av nye Firefox-versjoner. Det planlegges ytterligere to utgivelser i år. Samtidig vil nyhetene i hver versjon være langt færre enn det som tidligere har vært vanlig.

Den nye nettleseren er tilgjengelig for Windows, Mac og Linux. Samtidig har versjon 5 av mobilversjoner kommet til Android.

Firefox 5 er på ingen måte den mest spennende utgivelsen av nettleseren. Den inkluderer riktignok mer enn tusen forbedringer, men for brukere som allerede er vant til Firefox 4, utgjør ikke Firefox 5 den helt store forskjellen.

En nyhet som Mozilla selv framhever som viktig, er støtten for Do Not Track i mobilutgaven. Dette er en personvernteknologi som, i alle fall i teorien, skal gi brukerne mer kontroll over i hvilken grad innholdsleverandører på weben kan gjenkjenne og spore brukeren på tvers av ulike nettsteder.

Do Not Track aktiveres enkelt i personverninnstillingene til nettleseren, men det er opp til det enkelte nettsted å avgjøre om dette valget skal tas hensyn til.

I Firefox 5 fjerner Mozilla WebGL-støtten for lasting av teksturer på tvers av domener. Slik funksjonalitet blir ansett for å være en sikkerhetsrisiko. Det fjernes også åtte mer ordinære sikkerhetshull, hvorav fem anses for å være kritiske.

For utviklere er nok den største nyhetene at Firefox 5 nå støtter CSS Animations, noe som åpner for mer levende webinnhold uten at det må brukes JavaScript eller eksterne teknologier. Et enkelt eksempel på dette finnes på denne siden. Spesifikasjonen for CSS Animations er ikke endelig, noe som også betyr at støtten i Firefox er eksperimentell og derfor krever bruk av -moz-prefikset foran CSS-reglene.

Firefox 5 inkluderer også en rekke mindre rettelser og forbedringer i støtten av flere webstandarder. En oversikt finnes her.

Firefox for Android er basert på den samme presentasjonsmotoren som desktop-utgavene, men inkluderer en del egne forbedringer, inkludert støtte for IPv6, støtte for utvidelser som ikke krever omstart av nettleseren og støtte for HTML5 online/offline events.

Firefox 5 til Windows, Mac og Linux er tilgjengelig for nedlasting fra denne siden. Android-utgaven kan lastes ned via Android Market eller denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.