BATTERY STATUS API

Mozilla trekker tilbake webteknologi av personvernårsaker

Brukes av nettsteder til sporing av brukerne.

Mozilla fjerner webteknologi fra Firefox som webutviklere nesten bare bruker til sporing av brukerne. Bildet viser et Firefox-monument i San Francisco.
Mozilla fjerner webteknologi fra Firefox som webutviklere nesten bare bruker til sporing av brukerne. Bildet viser et Firefox-monument i San Francisco. Bilde: Mozilla Foundation
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
3. nov. 2016 - 09:53

Mozilla har trukket tilbake støtten for programmeringsgrensesnittet Battery Status API for webinnhold i nettleseren Firefox. Programmeringsgrensesnittet gjør det mulig for webapplikasjoner å be om informasjon om batteristatus til brukerenhetene. 

Noe av den opprinnelige hensikten med dette programmeringsgrensesnittet var at applikasjonene skulle kunne regulere bruken av enhetens ressurser basert på statusen. For eksempel kan det benyttes enklere grafikk når batteriet er nesten tomt.

Firefox fikk støtte for Battery Status API allerede i 2012, men i det siste har det blitt klart at dataene fra Battery API kan misbrukes til å spore brukerne på tvers av nettsteder. Dette er bakgrunnen for at Mozilla nå har besluttet å fjerne støtten for teknologien, i alle fall delvis.

Leste du denne? Heretter er det HTML 5.1 som gjelder

Lite brukt til noe annet

 – I 2015 publiserte sikkerhetsforskere oppdagelser som pekte mot Battery Status API som en potensiell personvernlekkasje. Det er nå deaktivert for webinnhold, men er fortsatt tilgjengelig for Firefox-utvidelser. Selv om batteri-API-et er en del av HTML5-spesifikasjonen, har det aldri blitt implementert i IE, Edge og Safari, og det er få vanlige bruksområder utover brukergjenkjenning. API-et vil bli fjernet med Firefox 52, og det vil redusere mengden av informasjon som kan bli brukt til å spore brukere på weben, skriver Mozilla i en uttalelse som har blitt gjengitt av The Guardian.

Mer om selve beslutningen kan man lese her

Nå stemmer det ikke helt at Apple aldri har implementert Batteri Status API i Safari. Men det har ikke blitt gjort tilgjengelig for webinnhold. Det foreslås nå å fjerne det helt. 

Dermed gjenstår bare Google Chrome og flere nettlesere basert på Blink og Chromium. Det er foreløpig uklart om også Google vil fjerne det aktuelle programmeringsgrensesnittet.

Les også: Ny webstandard kan blokkere farlig JavaScript

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.