BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mozilla vil trolig kvitte seg med Thunderbird

Har blitt en klamp om foten for Firefox-utviklerne.

Mozilla vurderer om Thunderbird-prosjektet bør overtas av noen andre.
Mozilla vurderer om Thunderbird-prosjektet bør overtas av noen andre. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. des. 2015 - 11:58

Mozillas mest kjente produkt er nettleseren Firefox, men allerede to dager før Firefox 1.0 ble utgitt i november 2004, kom Mozilla med e-postklienten Thunderbird. Begge er basert på renderingmotoren Gecko, noe har bidratt til at webbasert innhold har sett likt ut i begge de to produktene.

Men mens Firefox raskt ble et svært populært produkt, har Thunderbird levd en usikker og mer omflakkende tilværelse i ulike avdelinger hos Mozilla.

Konkurrerende behov

Nå har Thunderbird kommet til et nytt veiskille. Denne uken kom Mitchell Baker, styreleder i Mozilla, med et debattinnlegg hvor hun antyder at den videre utviklingen av Thunderbird bør gjøres av andre enn Mozilla.

Baker skriver at Firefox og Thunderbird har levd med konkurrerende behov en stund allerede, og at Thunderbird-utviklere må bruke mye av tiden siden på å respondere på endringer som gjøres i Mozillas kjernesystemer og -teknologier, mens de andre utviklerne i Mozilla må bruke tid på å støtte Thunderbird, istedenfor å konsentrere seg om det viktigste produktet, Firefox.

– Disse konkurrerende behovene er ikke bra for noen av prosjektene, skriver Baker.

– Ingeniører som jobber med Thunderbird må konsentrere seg om å holde følge med og tilpasse de web-drevne endringene til Firefox, mens ingeniører som jobber med Firefox og relaterte prosjekter ender opp med å vurdere de konkurrerende behov til Thunderbird, eventuelt om og hvor mye de bør bistå Thunderbird. Ingen av prosjektene kan konsentrere seg helhjertet om det som er best for dem.

Hun mener at disse konkurrerende behovene ikke vil bli færre med det første. Tvert imot, fordi Mozilla nå ønsker å øke utviklingsfarten for Firefox og relaterte prosjekter, samtidig som at utviklingsprosessen og infrastrukturen skal moderniseres.

Må konsentrere innsatsen

Firefox har langt fra den posisjonen i markedet som nettleseren en gang hadde, og på mobile enheter er det svært få som bruker Firefox. Skal Mozilla kunne reversere denne utviklingen, må stiftelsen trolig bruke alle krefter på å gjøre Firefox mer attraktiv enn konkurrentene.

– Derfor mener jeg at Thunderbird vil trives best ved å separere seg selv fra avhengigheten av Mozillas utviklingssystemer og, til noe tilfeller, Mozilla-teknologi, skriver Baker.

Ingen avgjørelse er tatt, verken om at Thunderbird-ansvaret faktisk skal skilles ut eller om hvem som eventuelt skal overta.

Det er uklart hvor mange som bruker Thunderbird, men Mozilla kom i februar i år med noen tall som kan gi et visst inntrykk. Da var antallet daglige brukere på drøyt ni millioner, det høyere noensinne. Antallet månedlige brukere ble anslått til å være tre ganger høyere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.