MPEG-7: Enklere å finne musikk på nettet

Endelig er MPEG-7-standarden ferdig. Den skal gjøre det enklere å finne musikk, filmer og annet multimedia-innhold ut fra beskrivelser av innholdet.

Endelig er MPEG-7-standarden ferdig. Den skal gjøre det enklere å finne musikk, filmer og annet multimedia-innhold ut fra beskrivelser av innholdet.

Moving Picture Experts Group har blitt enige om MPEG-7, en standard som skal gjøre det enklere å finne musikk og annet multimediainnhold i digital form.
MPEG er en undergruppe av ISO- International Organization for Standardization eller ISO, og det ferdige utkastet til standarden skal nå gjennom en godkjenningsperiode på to måneder i ISOs medlemsland.

MPEG-7-standarden er en måte å beskrive multimediainnhold på, fra enkle kjennetegn som farger, former, lydenes frekvenser, melodi og lignende, til høyere nivåer av kjennetegn som semantisk informasjon.

Den skal gjøre det lettere å klassifisere og filtrere slikt innhold - så det blir lettere å finne riktig musikkstykke til for eksempel en reklamefilm eller en romantisk aften, uten å måtte gå gjennom en database på tusenvis av låter for å treffe riktig.

Standarden består av tre deler:

* En lyd- og bilde-del, som definerer teknologi for lydmessige og visuelle karakteristikker i innholdet, så som farge, form, lydeffekt, melodi og lignende.
* Beskrivelsesskjema for multimedia - strukturerte skjema for en hierarkisk beskrivelse av innhold, ved hjelp av metadata og de audiovisuelle karakteristikkene fra andre deler.
* Descrition Definition Language (DDL) er et språk for å definere nye beskrivelsesskjema eller utvide eksisterende skjema.

Tilsammen skal dette gjøre det enklere å drive med henting, finning, filtrering og administrasjon av multimedia.

MPEG-7 skal støtte en rekke forskjellige former for multimedia, inkludert naturlig video, stillbilder, 3D-modeller, animasjon, musikk, atomiske lydeffekter, tale og symbolske lydrepresentasjoner som MIDI.

Målet var å ha MPEG-7 ferdig i november 2000, og nå, åtte måneder senere er MPEG-utrederne så godt som i havn.

Til toppen