Mulig å kutte milliard-regning for nødnett

Justisdepartementet vil bygge et nødmobilnett til tre milliarder kroner, men GSM-selskapet Plasus mener regningen kan kuttes dramatisk.

Justisdepartementet vil bygge et nødmobilnett til tre milliarder kroner, men GSM-selskapet Plasus mener regningen kan kuttes dramatisk.

I en sjelden bitter debatt slåss nå Justisdepartementet mot Nærings- og handelsdepartementet om utbyggingen av nytt sambandsnett for politiet, ambulansene og brannvesenet.

I august kunne digi.no avsløre at Justisdepartementet ønsker seg såkalt Tetra-nett. Tetra er en europeisk standard skapt for nødetatene som kombinerer mobiltelefon med walkie-talkien (se egen sak til høyre)

Les også:

Dessverre bærer Tetra med seg mobiltelefoniens heftige prislapp. Selv om Tetra, som bruker 400 MHz-båndet, har litt lengre rekkevidde enn GSM-systemet, vil man også med denne teknologien måtte bygge 1500-2000 basestasjoner for å dekke fjell- og fjordlandet Norge.

Selv et nedskalert nett vil ifølge Justisdepartementet koste over tre milliarder kroner og da er driftsbudsjettet ikke tatt med.

Men i en rapport fra Nærings- og handelsdepartementet forslår man å bruke dagens GSM-nett med noen tilpasninger og spesialdesignede telefoner.

Nærings- og handelsdepartementet får nå støtte fra Trondheim-selskapet Plasus som lager GSM-enheter for brusautomater og andre maskiner. Strategisjef Øyvind Loeng har flere forslag til hvordan dagens GSM-nett kan tilpasses for å dekke nødetatens behov.

Det største ankepunktet mot GSM-nettet er at det i utkantstrøk har liten kapasitet og ikke vil ha plass til store grupper personell ved en større ulykke.

- Det blir dyrt å bygge et eget nødnett som har større kapasitet enn det NetCom og Telenor har bygget ut. Samfunnsøkonomisk blir det da billigere å sponse NetCom og Telenor til å bygge ut sin kapasitet, sier Loeng til digi.no.

Han peker også på en annen mulig løsning.

Tetra og hva det gir
  • Tetra krever egne basestasjoner og håndsett. Systemet lar en sentral styre trafikk og dele ut forskjellig prioritet. Brukere skal også kunne snakke sammen lokalt på et skadested selv om basestasjonen er ødelagt.
  • Nødetatene trenger øyeblikkelig kommunikasjon, man kan bruke sekunder på å ringe mannen på toppen av brannstigen. Disse tingene mener Preview og Nexia kan løses med programvare, videreutvikling av GSM og amerikanske mobiltelefoner som har innebygd walkie-talkie.
  • - Preview/Nexia-rapporten sier ikke så mye om tekniske løsninger. Det er fullt mulig å videreutvikle GSM, men det vil koste penger og ta tid. Det er nok vanskelig å få bransjen til å finansiere utvikling av alternativer nå, sier en norsk teleekspert digi.no har snakket med.
  • Les rapporten fra Preview og Nexia og få også med deg Tetra-prosjektes kontante motsvar.

- Skulle det skje en større ulykke, vil man uansett sende inn kommandobiler. Disse kan man utstyre med mobile basestasjoner som gir høy kapasitet på skadestedet. Slike mobile basestasjoner koster noen hundre tusen kroner og er et billig alternativ, mener Loeng.

Han tilbakeviser også at det blir dyrt å spesialbygge mobiltelefoner med for eksempel knapper for direkteoppkobling til sentral eller stedsleder.

- Det finnes et stort utvalg av ferdige komponenter for å bygge relativt små GSM-telefoner. En ny telefon produsert i noen tusen eksemplarer vil neppe koste mer enn 3000 kroner, forteller GSM-eksperten.

Behovet for gruppeopprop og prioritering av samtaler mener han kan enkelt løses med programvare på servernivå.

Til toppen