Mulig enorm Telenor-kontrakt over jul

EDB-sjef Endre Rangnes og hans største konkurrenter arbeider i høygir for å sikre seg tidens driftskontrakt.

EDB-sjef Endre Rangnes og hans største konkurrenter arbeider i høygir for å sikre seg tidens driftskontrakt.

Det har lenge gått spekulasjoner i markedet om Telenors tidligere varslede opprydding i selskapets intern IT-drift. I september i fjor - for hele 15 måneder siden - fortalte Telenor at de hadde telt opp hele 4500 servere internt og varslet et kraftig opprydding.

Siden har det dratt ut i tid. Telenor har påpekt at prosjektet har vært stort, men har vært lite villige til å kommentere spørsmål. Først nektet selskapet, men senere har man innrømmet at man står ovenfor et hovedvalg - å effektivisere selv eller å la noen andre gjøre jobben gjennom det som trolig ville blitt tidens største outsourcingsavtale i Norge.

    Les også:

I det siste har digi.no mottatt flere rykter om at Telenor skulle ha bestemt seg for å outsource og kanskje ikke helt overraskende hadde valgt Norges største driftsselskap, EDB Business Partner, som de selv eier halvparten av.

Men at det er tatt noen avgjørelse eller at det skal skje noe snarlig fra Telenors side, avviser informasjonssjef Arild S. Johannessen.

- Det vil ikke skje noe før jul. Vi kommer med en avgjørelse i første kvartal, trolig i begynnelsen, sier Johannessen til digi.no.

Han forklarer at arbeidet med effektiviseringen av Telenors IT_systemer er delt i tre. Den første delen er arbeidet med organisasjonsmodell, den andre er kartlegging av hvem som skal håndtere utviklingen og vedlikehold av Telenors programvaresystemer og det tredje er driften av systemene.

Det er den siste delen IT-bransjen håper at skal settes ut.

Johannessen påpeker at Telenor ikke har gjort et valg, men at man ser på forskjellige modeller.

- Vi er i dialog med flere mulige samarbeidspartnere, sier han til digi.no.

Dette gjør Telenor trolig for å skaffe seg informasjon om mulige løsninger og ikke minst for å se om deres interne IT-drift kan gjøres konkurransedyktig nok.

Men det er hevet over enhver tvil at hvis Telenor velger en ekstern drfitspartner, vil kontrakten kunne bli enorm i norsk målestokk. Det understrekes av antall IT-ansatte i Telenor.

- Litt ut fra hvordan du regner, jobber 1200-1800 personer med Telenors IT-systemer. Men det innebærer ikke det samme som at alle disse er involvert i omstillingsprosessen, hva vi nå måtte velge, forteller informasjonssjef til digi.no.

Mange i bransjen har overfor digi.no påpeket at EDB hadde vært et naturlig valg, for selskapet har i mange år driftet Telenors systemer for fakturaproduksjon, ordrer og en rekke andre sentrale systemer.

Trolig er også selskaper som TietoEnator og ErgoGroup forespurt. En aktør som nok mange nok ikke tenker på er nok likevel med i spillet.

Hewlett-Packard er trolig en aktuell kandidat, for selskapet driver blant annet IT-systemene til to av de største IT-selskapene i Norden - Nokia og Ericsson, men savner noe stort i Norge. I Norge drifter HP blant annet SAP-systemene for Hydro.

Til toppen