TELEKOM

Mulig for å servere 3G over GSM-nettet

EU vil åpne for en ny teknikk som gir veldig mye billigere 3G-nett, men 3G-selskapene raser.

20. mars 2007 - 08:42

En ny teknikk som er på vei åpner for 3G-hastigheter - over dagens GSM-nett. Teknikken reduserer utbyggingsprisene med hele 75 prosent og nå presser EU på for at Europa skal ta i bruk teknikken, skriver idg.se.

Teknikken heter UMTS900 og gir mobil bredbånd over frekvensbåndene rundt 900 Mhz, mens vanlig 3G operer på rundt 2 GHz. Nokia har lovet mobiler som støtter teknikken i løpet av året.

Umts900 er både gode og dårlige nyheter for mobilbransjen. Teknikken åpner nye muligheter for norske aktører som Hello og Network Norway, som kanskje dermed kan servere mobilt bredbånd med sine GSM-lisenser.

Men at EU nå vil at medlemslandene skal undertegne forslaget om å åpne for teknikken, får de eksisterende aktørene til å rase. For de store etablerte mobil og teleselskapene tømte bankkontoene og vel så det da de var med på auksjoner for 3G-lisenser rundt tusenårsskiftet. Minst 1000 milliarder kroner tjente EU-landene på sine auksjoner - og 3G-selskapene vil derfor ikke ha noen nye, uventede konkurrenter.

Noen av EU-landene kjører dog sitt eget løp - i Finland har mobiloperatøren Essar planer om å åpne et umts900-nett allerede i løpet av året, skriver idg.se.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.