BEDRIFTSTEKNOLOGI

Mye gammelt nytt i iOS 5

Mange forbedringer, men lite som er oppsiktsvekkende.

7. juni 2011 - 10:30

Apple viste i går fram den kommende versjonen av iOS 5. Denne versjonen vil kunne installeres iPhone 3GS og nyere, iPad 1 og 2, samt tredje og fjerde generasjon av iPod touch når den lanseres en gang utpå høsten.

Bortsett fra støtten for iCloud, som er en stor nyhet (og omtalt i denne saken), er det lite som framstår som spesielt oppsiktsvekkende i den kommende iOS-utgaven. De fleste av de omtalte nyhetene denne gang, dreier seg om å introdusere ting som i alle fall enkelte av konkurrentene har støttet lenge, og mindre om å introdusere unik funksjonalitet.

Det ene er Notification Center, et felles sted for visning av varsler og beskjeder – enten det gjelder tekstmeldinger, tapte anrop, kalenderpåminnelser, applikasjonsvarsler og annet. Disse vil dukke opp på toppen av skjermen, omtrent som i Android.

Notification Center er blant nyhetene i iOS 5, her vist på en iPad. <i>Bilde: Apple</i>
Notification Center er blant nyhetene i iOS 5, her vist på en iPad. Bilde: Apple

Newsstand er en annen av hovednyhetene Apple trekker fram. Dette er en form for bokhylle hvor man kan se forsidene på alle aviser og magasiner man abonnerer på. Forsidene blir oppdatert automatisk.

Nettleseren

Safari-nettleseren har en nye lesefunksjon, Safari Reader, som skal være flinkere til å velge riktig fontstørrelse for websidene, som dermed skal bli enklere å lese. Reading List er en funksjon hvor man kan lagre artikler for senere lesing. Denne listen skal synkroniseres på tvers av brukerens iOS-enheter. Den tredje Safari-nyheten som Apple nevner, er støtte for faner.

iOS 5 har nå blitt integrert med Twitter, slik at man slipper å måtte logge seg på tjenesten separat fra hver av de ulike applikasjonene som har Twitter-støtte, for eksempel Camera, Safari, YouTube og Maps. Det tilbys også programmeringsgrensesnitt som gjør slik integrasjon mulig for tredjepartsapplikasjoner.

Apple introduserer med iOS 5 støtte for en ny meldingstjenesten, iMessage, som er bygget inn i Messages-applikasjonen. Det framstår som en relativt ordinær lynmeldingstjeneste, bare at den kun fungerer mellom iOS 5-enheter. En nyttig funksjon er at meldingene leveres til brukerens andre iOS 5-enheter også, slik at samtalene enkelt kan fortsettes på en annen enhet.

PC Free

iOS 5 er gjør brukeren mindre avhengig av å knytte enheten til en pc enn tidligere. Den gjør det mulig for brukeren å aktivere enheten uten bruk av datamaskin, og iOS-oppdateringer leveres nå over WLAN og installeres direkte på enheten. Wi-Fi Sync i den nye iOS-versjonen overfører og tar sikkerhetskopi av enhetens kjøpte innhold i brukerens iTunes-bibliotek.

Registrerte utviklere kan allerede laste ned en betaversjon av iOS 5, samt tilhørende SDK.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.