Mye raskere Ubuntu-oppstart

Du vil ikke rekke å hente kaffe en gang.

Mye raskere Ubuntu-oppstart

Du vil ikke rekke å hente kaffe en gang.

Da dagens versjon av Ubuntu, 9.04, ble lansert i april, ble det lovet en oppstartstid ned mot 25 sekunder for desktoputgaven, noe som var mer enn en halvering sammenlignet med versjon 8.10.

Men Ubuntu-sponsoren Canonical har ikke sett seg fornøyde med dette. I en e-postmelding sendt til Ubuntu-utviklerne skriver Scott James Remnant i Canonical at målet for oppstartstiden Ubuntu-versjonen som skal gis ut i april 2010, skal være ti sekunder.

Da tar man utgangspunkt i Dell Mini 9-netbook, som på ingen måte er noen superrask maskin.

Ti sekunder er ikke «umiddelbart på», slik man kjenner fra mye forbrukerelektronikk. Men selv med en moderne tv eller DVD-spiller tar det gjerne noen sekunder før den er klar til å levere.

I denne presentasjonen skriver Remnant hvorfor oppstartstiden har betydning. Mange argumenterer med at knapt noen gang starter pc-en på nytt, men mange brukere har behov for å gjøre dette i blant. For eksempel folk som reiser mye med fly eller folk som veksler mellom ulike operativsystemer. Da virker ventetiden at operativsystemet skal starte opp ofte svært lang, selv om ett minutt eller så ikke er så mye i seg selv.

Remnant mener at rask oppstart også er et tegn på at man har et lett og trimmet operativsystem.

Remnant understreker at oppstartstiden inkluderer innloggingen på en brukerkonto (med autoinnlogging) og at både CPU-en og harddisken er ferdige med å jobbe. Utsatt oppstart av tjenester vil ikke kunne løse dette.

Mange har nok opplevd at det tar minst like lang tid å logge inn, som det tar fra maskinen starter opp til man kommer til innloggingsvinduet. Det er selvfølgelig mange faktorer som påvirker dette.

Remnant går deretter gjennom hvilke komponenter som det virkelig er viktig at man får til å starte raskere i tiden framover. Han deler opp oppstartssekvensen i fire.

Den første delen inkluderer kernel og initramfs. Dette må kunne lastes på to sekunder. Deretter gis det til sammen to sekunder til lasting av drivere, montering av filsystemer og en del andre ting. Så få X.org server to sekunder på seg til starte. I løpet av disse to sekundene må også tjenester som av nødvendige for brukerøkten ha startet opp.

Til slutt gis det fire sekunder for å laste desktop-økten.

Illustrasjonen nedenfor er ifølge Remnant en reell profil fra et konseptbevis han har laget, som startet opp på nettopp ti sekunder.

    Les også:

Til toppen