JUSS OG SAMFUNN

Mye svindel og juks på nettauksjoner

Tall fra Danmark understreker problemene med svindel på nett-auksjoner.

I dag har cirka halvparten av danskene prøvd å kjøpe eller selge via danske eller utenlandske sider. Men det ender ikke alltid ut i en positiv opplevelse.

En undersøkelse foretatt av Analyse Danmark for Urban viser nemlig at 9,2 prosent av dem som handler på nettauksjoner føler seg snytt. Enten mottar de ikke den kjøpte varen eller så får de aldri betalt for en solgt vare.

Det finnes ingen tilsvarende norske undersøkelser, men det er grunn til å tro at den danske undersøkelsen sammenfaller med også det nordmenn opplever ved Internett-auksjoner.

Den danske forbrukermyndigheten opplyser at man siden 2005 har opplevd en firedobling av antall spørsmål vedrørende nettauksjoner. Derfor har den nå utgitt en guide som heter Ren beskjed om Internett-auksjoner.

Hos QXL.dk, som er Danmarks største auksjonssted på nett, forsøker man å dempe de negative opplevelsene. Men selv der man bruker ratesystemer der brukere gir karakterer etter endt handel, faller brukere ut med jevne mellomrom.

Jacob Masters, direktør hos QXL.dk tror mange av danskene som føler seg snytt har handlet på utenlandske nettauksjoner, der det er langt mellom kjøper og selger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.