MySQL klargjør om bruk av lagringsmotorer

MySQL har fornyet avtalen med Oracle om bruk av InnoDB. Samtidig forberedes nye databasemotorer.

MySQL har fornyet avtalen med Oracle om bruk av InnoDB. Samtidig forberedes nye databasemotorer.

MySQL har undertegnet en flerårig avtale med Oracle om å fornye lisensen knyttet til bruk av databaselagringsmotoren InnoDB, som Oracle kjøpte av finske Innobase i fjor. Dette forteller Zach Urlocker, visepresident for markedsføring i MySQL, til IDG News Service.

InnoDB er den eneste av MySQLs lagringsmotorer som har hatt ACID-kompatibel transaksjonsstøtte. Men etter at Oracle kjøpte InnoDB i fjor høst, har det vært en viss usikkerhet om hvorvidt MySQL fortsatt ville ønske å benytte lagringsmotoren. Selskapet har vurdert andre alternativer, men nå er det altså klart for fortsatt bruk av InnoDB.

Urlocker sier til IDG at MySQL er svært fornøyde med avtalen, men vil ikke avsløre detaljer fra den.

Avtalen vil ikke bli annonsert formelt før i slutten av april, under selskapets brukerkonferanse i Santa Clara. Da skal selskapet også annonsere en ny lagringsmotor med transaksjonsstøtte.

Den ny motoren er utviklet av Jim Starkey, som ble ansatt av MySQL i februar. Starkey er kjent for å ha utviklet InterBase-databasen og for å ha etablert InterBase Software.

Starkeys overgang til MySQL skjedde samtidig som MySQL kjøpte selskapet Starkey da var involvert i, Netfrastructure. Dette selskapet hadde fokus på webapplikasjonsteknologi, men hadde også rettighetene til en relasjonsdatabase.

- Denne databasen er en uslepen juvel, en ny motor med en mer moderne arkitektur, beregnet for bruk i storskala applikasjoner, forteller Urlocker.

På grunn av MySQLs modulbaserte arkitekur, kan den benytte forskjellige lagringsmotorer. I tillegg til InnoDB finnes blant annet MyISAM og Cluster-versjonen, en motor MySQL fikk tilgang til da det kjøpte Alzato.

Under konferansen i slutten av april er det også ventet at MySQL vil annonsere tredjeparts databasemotorer. Uten å ville si hvem som vil bidra med disse, forteller Urlocker til IDG at både Google og nettstedet Friendster har laget egne databasemotorer til MySQL. Han oppfordrer utviklere til å studere koden til blant annet MyISAM InnoDB og utvikle egne databasemotorer.

Til toppen