TELEKOM

Mystisk mobilaktør heter nå Ice

Har startet 4G-sendinger i Oslo.

Ice.net-sjef Eivind Helgaker har foreløpig ikke villet snakke om hva de skal bruke mobilfrekvensene til.
Ice.net-sjef Eivind Helgaker har foreløpig ikke villet snakke om hva de skal bruke mobilfrekvensene til. Bilde: Ice.net
28. feb. 2014 - 14:04

Det mystiske stråselskapet Telco Data dukket opp fra intet, da de rett før jul sikret seg frekvenstillatelser til mobilt bredbånd, rett foran nesa på Tele2.

Bak står den ukrainsk-amerikanske mangemilliardæren Leonard Blavatnik og industrikonsernet Access Industries, som også eier norske Ice.net.

Telco er historie. Det skjedde tidligere denne måneden, da selskapet byttet navn til Ice Communication Norge.

Ingen har foreløpig villet røpe hvilke konkrete planer de har for frekvensene de kjøpte i 800-, 900- og 1800 MHz-båndene.

Men nå har Ice startet 4G-prøvesendinger på Helsfyr i Oslo.

Det forteller Tom Reinhold Bäcker til digi.no. Bäcker er rådgiver innen avfall og gjenvinning, men på fritiden er han levende opptatt av mobil og nettverk.

– Jeg sitter i COWI-bygget i Grenseveien 88, og har en Nokia Lumia 820 som jeg hadde satt mitt belgiske simkort inn i. Den koplet seg på nettet til Mobile Norway (Tele2), men da var det ikke mulig å ringe ut. Derfor søkte jeg på nett på manuell måte. De tre «gamle» nettene kom opp med fullt navn (Telenor, NetCom og Mobile Norway), mens det fjerde nettet kom bare opp som «24206», sier Bäcker.

Koden tilsvarer en nummerserie eid av Ice Norge AS, noe som fremgår av opplysninger (pdf) fra Post- og teletilsynet.

Godt observert av Bäcker! Han har imidlertid ikke klart å koble seg på dette nettverket. Ifølge ham opererer Ice-mobilnettet utelukkende med 4G.

Dette i motsetning til Mobile Norway som også tester i området, både over 2G, 3G og 4G på 1800 MHz, noe de begynte med for et drøyt år siden.

– Selskapene er ikke forpliktet til å opplyse oss om prøvesendinger. De står fritt til å ta i bruk frekvensene de disponere, så lenge de følger vilkårene, sier underdirektør John-Eivind Velure i Post- og teletilsynet til digi.no.

– Tele2 er som en bruktbil

Tele2/Mobile Norway var den store taperen etter myndighetenes auksjon på ledige frekvenser før jul i fjor. Etter å ha investert over to milliarder i nytt mobilnett, står de nærmest ribbet tilbake for radiospektrum.

Derfor er det ikke overraskende at det skal ha vært kontakt mellom Tele2 og Ice (som har frekvensene, men mangler infrastrukturen). Reuters meldte for noen uker siden at Ice-eier Access Industries skal ha ført samtaler med Tele2 med tanke på et samarbeid, utleie eller salg av hele Tele2 eller Ice.

– Tele2 er som en bruktbil. En pent brukt bil som mangler frekvenser. Hvis jeg må gjette tror jeg at vi kommer til å se en eller annen form for samarbeid. Det er vanskelig å se hva Tele2 ellers skal bruke all infrastrukturen sin til uten tilstrekkelig med frekvenser, sier teleanalytiker Tore Aarønæs til digi.no.

Han tror Ice nå blir en mobiloperatør.

– Man behøver ikke høyskole for å forstå hva de holder på med. Hvis de har fått frekvenser i alle de aktuelle båndene er det bare et tidsspørsmål før de blir en mobiloperatør, sier Aarønæs.

Ice er fra før kjent for sitt rene mobildatanett via de gamle NMT-frekvensene i 450 MHz-båndet, men dette er basert på CDMA-teknologien og ikke kompatibelt med teknologien mobiltelefonene i Norge er basert på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Ledelsen i Ice har fredag ikke besvart digi.nos henvendelser.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.