BEDRIFTSTEKNOLOGI

– N9 er bare en veldig sexy zombie

Tidligere markedssjef i Nokia forstår ikke selskapet nye MeeGo-strategi.

Bilde: Nokia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. juni 2011 - 11:23

Nokia introduserte denne uken smartmobilen N9, som etter alt å dømme vil komme i salg i slutten av september. Dermed kommer selskapet til å holde løftet om å lansere ett MeeGo-basert produkt i år. Riktignok har selskapet også kommet med N950-mobilen denne uken, men den kommer ikke i salg i butikkene.

I februar, i forbindelse med kunngjøringen av den kommende avtalen med Microsoft, ble det sagt at MeeGo-plattformen, som Nokia har utviklet i samarbeid med Intel, først og fremst vil brukes av selskapet i forbindelse med forskning og utvikling.

De første, men temmelig begrensede, omtalene, har vært positive. Mange lurer nå på hvorfor Nokia i det hele tatt lanserer N9, samtidig som at selskapet nærmest forteller at selskapets satsing på operativsystemet nærmest er død.

Nokias kommende, MeeGo-baserte N9-mobil. <i>Bilde: Nokia</i>
Nokias kommende, MeeGo-baserte N9-mobil. Bilde: Nokia

Blant disse er også Juuso Myllyrinne, som har jobbet med markedsføringen av Nokias N-serie fra 2007 til 2009, blant annet som europeisk markedssjef og global planlegger. Han forlot altså selskapet lenge før regimeskiftet i fjor høst.

I et åpent brev til Nokia-sjef Stephen Elop, skriver Myllyrinne at han fullt ut støtter avgjørelsen om å fase ut Symbian til fordel for Windows Phone.

– Enhver som våger å utfordre dette, bør bruke N97 mini i en uke eller to, skriver han.

– Men denne MeeGo-tingen, forstår jeg ikke. Saken er at så snart håpet dør, er det ingenting igjen, skriver han og viser til den usikre framtiden MeeGo har hos Nokia.

Han spør derfor hvorfor selskapet ikke kan forplikte seg til å komme med en årlig programvare- og maskinvareoppdatering de neste tre årene. Dette tilsvarer den samme takten som det Apple leverer med iPhone.

– Dette er en meget liten investeringen i den store sammenheng, og du kan gjøre teamet virkelig smidig. Deretter, invester litt i teknologi som gjør det virkelig enkelt å portere eller å kjøre Android-applikasjoner på den, skriver Myllyrinne. Sveitsiske Myriad tilbyr allerede en løsning for nettopp dette.

– Jeg hørte det tol én dag å flytte Angry Bird til MeeGo. Ved å gjøre innsatsen som kreves virkelig lav, kan du snylte på Android-økosystemet og ha et levedyktig tilby på null tid. Det vil virkelig ergre Google, hevder Myllyrinne.

Basert på dagens betingelser, mener Myllyrinne N9 bare er en veldig sexy zombie. Han oppfordrer derfor Elop til å overveie MeeGo på nytt og forplikte seg til å støtte systemet i noen år framover.

– Hold håpet i live. Gi oss geeker en grunn til å elske deg, avslutter han.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.