MOBILOPERATØRER

Nå åpner de første lavprisselskapene for fri databruk også utenfor Norge

Men er tilbudene så gode som det kan virke som?

Telenor-eide Talkmore har lansert abonnementer med fri roaming i EU.
Telenor-eide Talkmore har lansert abonnementer med fri roaming i EU. Bilde: Kurt Lekanger, digi.no
15. des. 2016 - 13:45

Den 15. juni 2017 blir det forbudt for mobiloperatørene å ta høyere priser enn man tar her hjemme når man bruker mobiltelefonen i EU- eller EØS-land. Både Telia og Telenor valgte imidlertid allerede i vår å åpne opp for det de kaller «roam like home» ett år før de uansett ville blitt tvunget til det.

Inntil nå har det imidlertid ikke vært mulig å bruke av datapakken i utlandet om du har vært kunde hos ett av lavprisselskapene – selv om de fleste av disse selskapene er eid av nettopp Telia eller Telenor. 

Torsdag lanserte imidlertid Telenor-eide Talkmore som første lavprisselskap i Norge fri roaming i EU- og EØS-området. Og bare noen timer senere lanserte også Djuice tilsvarende abonnementer – kanskje ikke så rart, de er også eid av Telenor. 

– Nordmenn er et reisende folkeslag. I gjennomsnitt drar vi på ferie en og en halv gang i året, og for 40 prosent av oss går ferden utenfor Norden. Etter at enkelte operatører tidligere i år innførte fri dataroaming innen EU og EØS, har vi opplevd en økt etterspørsel etter dette også hos våre kunder. Derfor lanserer vi nå «Roam like at Home»-abonnementet, sier administrerende direktør i Talkmore, Camilla Amundsen i en pressemelding. 

Det er bare én liten hake...

Talkmore har fem ulike abonnementer som nå får inkludert fri dataroaming – og abonnementene inkluderer datapakker fra 1 til 12 GB. Det billigste starter på 229 kroner, mens det dyreste koster 499 kroner. 

Djuice har tilsvarende abonnementer og stort sett de samme prisene, men tilbyr helt opp til 25 GB til 599 kroner i måneden. 

Men da vi ser nærmere på abonnementene til Talkmore viser det seg at ikke alle de nye abonnementene er så attraktive likevel – om du da ikke reiser veldig mye i EU og EØS. For det Talkmore har gjort er å ta sine eksisterende Fritt-abonnementer og redusere datapakkene uten å endre prisen. Med andre ord er det ikke snakk om gratis roaming i utlandet – du betaler i form av en mindre datapakke.

For eksempel har selskapet en pakke som heter Fritt 5 GB til 299 kroner i måneden (det er enda lavere kampanjepriser nå, men det ser vi bort fra). Vil du ha fri roaming i EU/EØS får du for samme pris pakken som heter Fritt 4 GB+EU – altså en pakke med 1 GB mindre data. Også Djuice har gjort det på samme måte – altså redusere med 1 GB om du vil ha EU-data.

Camilla Amundsen, administrerende direktør i Talkmore. <i>Foto: Telenor</i>
Camilla Amundsen, administrerende direktør i Talkmore. Foto: Telenor

– Mange kunder ønsker å ha fri roaming i EU allerede nå, og vil ikke vente. De reiser ikke bare om sommeren og vi har derfor valgt å gi dem muligheten til å velge dette nå. Med abonnement med inkludert datamengde på 1, 2, 4, 8 og 12 GB, så er jeg sikker på at kundene finner det abonnementet med den datamengden som er rett for dem, til en veldig konkurransedyktig pris, sier administrerende direktør Camilla Amundsen i Talkmore til digi.no.

Hun understreker at kunder som ikke ønsker roaming inkludert kan velge produkter uten dette. 

Opp til 12 GB

Kommer du opp i de store pakkene, er imidlertid tilbudet mye gunstigere. Det gamle abonnementet Fritt 8 GB ser ut til å ha forsvunnet fra listene – og det nye abonnementet Fritt 8 GB+EU har dukket opp. Sistnevnte koster det samme som det gamle Fritt 8 GB-abonnementet – men inkluderer fri roaming i EU. Det samme gjelder det nye Fritt 12 GB+EU-abonnementet til 499 kroner – dette erstatter også det gamle abonnementet uten EU-data, uten at prisen øker. 

Sammenlignet med konkurrerende billigselskaper, er prisene ganske konkurransedyktige. Men ifølge Tek.no sin mobilkalkulator kan Chilimobil levere et abonnement på 5 GB til 298 kroner inkludert fri bruk i EU (som utgjør 54 kroner av de 298). Dermed får du altså 1 GB mer for én krone mindre. 

Lurer du på hvilket abonnement som er best for bedrifter? Da bør du prøve vår nye kalkulator som hjelper deg å finne det billigste mobilabonnementet »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.