Nå er ikke lenger Windows størst

Android går forbi Windows, for første gang.

Android har nå gått forbi Windows, målt i internett-bruk.
Android har nå gått forbi Windows, målt i internett-bruk. (Bilde: Statcounter)

Android går forbi Windows, for første gang.

Windows har vært verdens største operativsystem helt siden 80-tallet, men i en fersk rapport fra analyseselskapet StatCounter går mobiloperativsystemet Android forbi for første gang. Det skriver Networkworld.

Vi snakker imidlertid om et forsprang med svært liten margin. I mars hadde Android en markedsandel på 37,93 prosent på verdensbasis, mot 37,91 prosent for Windows. iOS har 13,09 prosent.

– Dette er en milepæl i teknologihistorien, og slutten på en æra. Det markerer slutten på Microsofts ledelse i verdens OS-marked, som de har holdt på siden 1980-tallet. Det representerer også et stort gjennombrudd for Android, som hadde bare 2,4 prosent av den globale internet-brukerandelen for bare fem år siden, sier Aodhan Cullen, administrerende direktør i Statcounter i en pressemelding.

Statcounter får data fra rundt 2,5 millioner nettsteder verden over, og det er altså internett-bruken som måles – ikke antall enheter med det ene eller andre operativsystemet. 

Windows fortsatt mye større i Norge og i Europa

Cullen i Statcounter sier hovedårsaken til at Android nå har «tatt over» er veksten i bruk av smartmobiler til å gå på internett med, samtidig som salget av tradisjonelle PC-er har falt.

En tredje årsak er hvordan Asia påvirker det globale markedet. I Asia står nemlig Android for så mye som 52,2 prosent av internett-bruken, mens Windows står for bare 29,2 prosent. I Europa har Windows til sammenligning en andel på 51,7 prosent, mot bare 23,6 prosent for Android og 13,7 prosent for iOS. For Norge er tallet for Windows 50,93 prosent, mens iOS er nest størst med 21,09 prosent og OS X på tredjeplass med 13,61 prosent. Android kommer på fjerdeplass i Norge, med 12,33 prosent.  

(artikkelen fortsetter under)

Operativsystem-andeler i Norge i mars, målt i internett-bruk.
Operativsystem-andeler i Norge i mars, målt i internett-bruk. Foto: Statcounter

Så selv om Android for første gang er større enn Windows på verdensbasis, målt i internett-bruk, er Windows fortsatt dobbelt så stort som Android i Europa – og mer enn fire ganger så stort i Norge.

Fortsatt desidert størst på PC

På stasjonære og bærbare PC-er er fortsatt Windows overlegent størst i Norge, målt i internett-bruk.
På stasjonære og bærbare PC-er er fortsatt Windows overlegent størst i Norge, målt i internett-bruk. Foto: Statcounter

Hvis man kun ser på operativsystemet for stasjonære og bærbare PC-er, og utelukker mobiltelefoner/nettbrett, så dominerer Windows fortsatt – med 84,34 prosent av internett-bruken i mars. OS X kommer på andreplass, med en andel på 11,68 prosent. Linux har 1,54 prosent. 

I Norge har Windows 77,07 prosent, og OS X hele 20,7 prosent. Linux har 1,37 prosent. 

For rene mobiloperativsystemer har Android en andel på 71,61 prosent på verdensbasis, mot 19,5 prosent for iOS og 1,01 prosent for Windows. Windows på mobil gjør det heller ikke spesielt bra i Norge, med en andel på bare 1,02 prosent. Men statistikken viser at nordmenn har en forkjærlighet for Apple-enheter – for iOS er nemlig det aller største mobiloperativsystemet i Norge, med en andel på 53,01 prosent, mot 44,2 prosent for Android. 

Du kan drille deg ned i tallene her.

Kommentarer (10)

Kommentarer (10)
Til toppen