FORBRUKERTEKNOLOGI

Nå fungerer Gmail uten nett

Lagrer e-posten også på brukerens harddisk.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. jan. 2009 - 12:55

Går du inn i et vanlig e-postprogram, får vanligvis du tilgang til all e-post du tidligere har mottatt og tatt vare på, uansett om PC-en er koblet til et datanettverk eller ikke. Dette skyldes at dataene også lagres lokalt på PC-en.

Det samme har ikke vært mulig med webbaserte e-posttjenester, slik som Googles Gmail. Uten nettilgang har man ikke kunnet komme inn på tjenesten.

I går kunngjorde Google at Gmail nå også kan gjøres tilgjengelig i de tilfeller hvor man ikke har nettilgang, for eksempel ombord på fly.

Den nye funksjonen, som bygger på Googles Gears-løsning, gjør at alle data fra Gmail også overføres til et lager lokalt på brukerens PC. Deretter synkroniseres data jevnlig så lenge nettilgangen er på plass.

Gears er et nettlesertillegg som kan brukes under Windows, Windows Mobile, Mac, Linux og Android. Nettleserne som offisielt støttes er Internet Explorer og Firefox, samt Safari for Mac. Gears er tilgjengelig på denne siden.

Når nettilgangen derimot er fraværende, kan Gmail startes i nettleseren ved hjelp av en ny snarvei som opprettes for eksempel på PC-ens skrivebord. Det er selvfølgelig også mulig å fortsette å bruke Gmail dersom man ikke har lukket nettleservinduet etter at nettilgangen forsvant.

Mens Gmail er i frakoblet modus, kan man fortsatt redigere, flytte eller forfatte e-post, som sendes så snart nettilgangen er tilbake.

Frakoblet-funksjonen er ikke skrudd på som standard. Det er noe brukeren må skru på selv. Dersom man benytter Gmail med norsk brukergrensesnitt, må man først skifte over til engelsk språkdrakt. Deretter må man velge «Settings» og fanen «Labs», som ikke er tilgjengelig på norsk. Under denne fanen finner man valget «Offline».

Her aktivere Offline-funksjonen
Her aktivere Offline-funksjonen

Siden valget ligger under Labs, anses funksjonen fortsatt som forholdsvis eksperimentell.

Når man har krysset av for å aktivere Offline-funksjonen, kan man endre tilbake til norskspråklig brukergrensesnitt. Da få man også en ny fane under Innstillinger som heter «Frakoblet». Valgmulighetene man da får, vises nedenfor.

Offline-funksjonen kan kontrolleres også med norsk språkdrakt.
Offline-funksjonen kan kontrolleres også med norsk språkdrakt.

Les mer om offline-støtten i Gmail på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.