Nå har selv Google fått det travelt

«Beta-selskapet» Google tar seg ikke tid til lang testperiode på Chrome-nettleseren.

Nå har selv Google fått det travelt
Bilde:

Google offentliggjort i begynnelsen av september i år den første betaversjonen av nettleseren Chrome. Nå, drøyt tre måneder senere, tyder mye på at nettleseren nærmer seg lansering.

Dette er overraskende, for Google har i alle år vært kjent for å dra selskapets produkter gjennom svært langvarige, offentlige betaperioder.

Men under Le Web'08-konferansen som arrangeres denne uken i Paris, skal Marissa Mayer fra scenen ha sagt at selskapet nå tar Chrome ut av betatestingen.

Mayer er en av visepresidentene i Google og uttalelsen kom i et åpent intervju med Michael Arrington, redaktør for TechCrunch.

Det er dog uklart om Mayer sa noe mer konkret om lanseringstidspunktet. Artikkelen i TechCrunch tyder ikke på det. Samtidig er det vanskelig å tro at Mayer ville ha sagt dette dersom ikke lanseringen vil skje om kort tid.

For under en måned siden sa en annen representant for Google at Chrome ville være under betatesting til ut i januar. Men Mayers uttalelse kan vanskelig tolkes som annet enn at dette ikke lenger stemmer.

Det at Google virkelig lanserer Chrome etter en så kort betaperiode, tyder på tre ting. For det første mener selskapet det har fått luket vekk de verste feilene som var til stede da betaversjonen ble sluppet, og at det ikke har blitt oppdaget noen nye, alvorlige feil.

Dessuten mener selskapet at Chrome nå har tilstrekkelig med funksjonalitet og særpreg til å interessere mange.

For det tredje tyder denne kunngjøringen på at Google har det travelt med å få Chrome ut på markedet. Konkurransen i nettlesermarkedet blir stadig hardere, og selv med Googles apparat i ryggen vil det ikke bli lett å få brukerne som i dag kanskje er godt fornøyde med nettleseren de benytter, til i hele tatt å prøve Chrome.

Google har også penger, noe selskapet kan bruke til å kjøpe seg en plass. Selskapet har tidligere antydet at det vil inngå avtaler med PC-leverandører om forhåndsinstallering av Chrome på nye PC-er, kanskje til og med gjøre Chrome til standard nettleser på PC-ene.

Men trolig vil PC-leverandørene være motvillige til å slippe til et betaprodukt på sine PC-er. Mange PC-leverandører tilbyr brukerstøtte til programvaren som følger med PC-en.

Trolig vil den forhåndsinstallerte utgaven av Chrome også buntes med andre Google-produkter, slik at brukerne stadig lokkes til å benytte selskapets tjenester.

Fortsatt er det bare en betaversjon til Windows som er tilgjengelig på Googles sider. Selskapet har også lovet at Chrome skal komme til Mac og Linux, men disse vil først komme senere i 2009.

    Les også: