SIKKERHET

Nå kan Chrome automatisk sjekke om passordene dine har lekket på nettet

6. feb. 2019 - 09:54

På sin offisielle blogg har Google nå avduket et nytt verktøy som forhåpentligvis skal bidra til å gjøre nettsurfingen en del tryggere. Denne gangen dreier det seg om en ny utvidelse til Googles populære nettleser Chrome.

Utvidelsen heter Password Checkup og skal hjelpe deg med å finne ut om passordene du bruker på nettet har kommet på avveie.

Automatisk advarsel

Programmet sjekker brukernavnene og passordene som du benytter ved innlogging hos Internett-tjenester mot en database på fire milliarder brukernavn og passord som Google kjenner til er blitt lekket.

Dersom det viser seg at passordet ikke lenger er trygt å bruke på grunn av lekkasjer vil utvidelsen gi brukeren en automatisk advarsel og oppfordring om å endre passordene og/eller brukernavnet.

Google skriver at Password Checkup-utvidelsen er laget på en slik måte at ingen, heller ikke Google, kan lese påloggingsdetaljene dine. Dette har de gjort med hjelp fra kryptografi-forskere hos både Google selv og Stanford University.

  <i>Foto:  Google</i>
  Foto:  Google

Skal forbedres

All statistikk som utvidelsen samler inn skal også være fullstendig anonym. En mer teknisk beskrivelse av hvordan utvidelsen fungerer og hva den gjør har Google redegjort for på sikkerhetsbloggen sin.

Selskapet understreker at det kun er passord som er på avveie brukeren advares mot, og ikke usikre eller svake passord generelt sett, for på den måten å fokusere på det viktigste.

Som Google peker på er utvidelsen ennå på et «eksperimentelt» stadium, og den skal raffineres ytterligere i løpet av de kommende månedene. Om du vil prøve den ut i sin nåværende form ligger den tilgjengelig for nedlasting på Chrome-nettmarkedet.

Les også: Android-apper med millioner av nedlastinger stjeler bildene dine og brukes til phishing-angrep »

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.