Nå kan du bygge din egen søkemotor

Rollyo lar brukeren sette opp egne søkemotorer som bare søker i kilder de stoler på.

Rollyo lar brukeren sette opp egne søkemotorer som bare søker i kilder de stoler på.

Rollyo er en ny søketjeneste som har bygd et grensesnitt på toppen av søkemotorene. Den lar brukerne sette opp egne søkemotorer som bare søker i kilder de stoler på. Dermed kan brukerne sette opp spesialiserte grensesnitt for søk på forskjellige emner.

Rollyo er en forkortelse for «Roll your own search engine».

– I alle år har jeg ment at det er en god ide å søke etter saker med utgangspunkt i kilder istedenfor å søke gjennom hele Internett. Mye av de andre tingene du gjør på internett er organisert på den måten. Når du sjekker ut en nyhet så går du til et fåtall sider som du stoler på og ser hva de skriver, sier Dave Pell, gründeren av Rollyo til nyteknik.se.

Dave Pell har tidligere vært med som investor i selskaper som i hvert fall noen av digi.nos mest ihuga internett surfere bør ha hørt om: Odeo, Travelpost og Good Mail, men det er første gang han selv starter en internettbedrift og han gjør det uten investorpenger fra ventureselskaper.

Hele Rollyo ble bygd av fire personer på fire måneder. Løsningen ble lansert i september og er fortsatt i beta, typisk nok for dagens internettbaserte tjenester.

– Vi vil holde selskapet lite, fordi vi ikke har hentet venture kapital. Web 2.0 handler om lettvektsteknikk. For meg er det muligheten for å bygge ting billigere. Noen få mennesker kan skape en søkemotor som et tusentalls brukere kan bruke uten å måtte investere så mye penger. I 1999 ville vi kanskje ha hentet to millioner dollar for å gjøre det samme, sier Pell til nyteknik.se.

Rollyo har ikke investert store summer i å søke igjennom og bygge opp en indeks over hva som finnes ute på internettsidene. De bruker isteden Yahoos indeks og filtrerer søkene slik at bare resultater fra de sidene man selv har valgt vises.

– Opp gjennom årene har flere av de store søkemotorene begynt å gjøre sine programmeringsgrensesnitt åpne, så jeg tenkte at det jeg gjorde med programvare for ti år siden, kan jeg i dag gjøre gjennom et enkelt formular, sier Pell.

En utfordring han møtte var at det er begrensninger på antall ganger man som ekstern tredjepart kan gjøre programmerte oppslag mot søkemotoren.

Google opererer for eksempel med en begrensning på 1 000 oppslag i døgnet og foreløpig kan man ikke betale for å få tilgang på flere.

Pell tok en ringerunde rundt til søkemotorene og fikk god respons hos Yahoo.

– Jeg fortalte hva vi skulle gjøre og de synes det hørtes spennende ut, så de gjorde noen endringer i sine programmerningsgrensesnitt for oss og så bygde vi vår applikasjon på toppen av det.

Til nå har Rollyos brukere bygd 30 000 søkemotorer og det bygges cirka 1 000 nye hver uke.

Til toppen