MASKINVARE

Nå kan du kjøpe en unik Commodore-prototyp. Hvis du har råd

Den skulle sikre selskapets framtid. Slik ble det ikke. Nå ligger en fungerende prototyp av Commodore 65 ute på Ebay.

Kalle Wiklund, Ny Teknik
22. apr. 2022 - 19:00

Bare tanken på Commodore 64 kan få både voksne kvinner og menn til å få en nostalgisk tåre i øyekroken. Med sine 17 millioner solgte enheter er den verdens mest solgte datamaskin gjennom tidene.

For mange, også undertegnede, ble modellen også inngangsbilletten til datamaskinenes fascinerende verden.

Det er få som vet at Commodore utviklet en etterfølger til den klassiske Commodore 64-maskinen. Hjemme-PC-entusiaster fikk en forsmak på Commodore 65, eller C64DX, som den først het, i PC-blader allerede i 1989. Likevel var det først i 1990 at de første prototypene ble produsert.

På det tidspunktet hadde Commodore 64 eksistert i nesten ti år. Tanken var at den nye modellen skulle gi nytt liv til Commodore-serien.

Commodore 65 var blant annet utstyrt med innebygget diskettstasjon, en kraftigere grafikk-krets og en raskere prosessor med klokkefrekvens på 3,54 MHz. Datamaskinen var også bakoverkompatibel, slik at det var mulig å kjøre Commodore 64-programmer ved hjelp av emulering.

Amiga tok ledelsen

Det var bare ett problem: Mange av de som lette etter en hjemme-PC med mer ytelse, hadde allerede rukket å bytte sin Commodore i for eksempel en Amiga 500.

I dag finnes det fortsatt et sted mellom 50 og 2000 Commodore 65-maskiner. Bare et fåtall av disse fungerer fortsatt.

Nå ligger en av disse svært sjeldne prototypene til salgs på auksjonsnettstedet Ebay, skriver Gizmodo.

Den tyske selgere skriver at maskinen er svært uvanlig, da det er en alfa-prototyp, hvilket vil si at den er en tidlig modell. Datamaskinen skal ifølge selgeren fortsatt fungere, noe som blir demonstrert i videoklippet nedenfor.

Prototypen skal være i utmerket stand bortsett fra noen overflateriper, Og høyeste bud ligger i skrivende stund på 32.000 euro, i overkant av 320.000 kroner.

Auksjonen avsluttes søndag 24. april.

Denne saken ble først publisert på svenske Ny Teknik.

Privacy Sandbox.
Les også

Starter utfasing av tredjepartscookies: Snart kan du slå av sporingen i Chrome

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.