BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan du leie Photoshop

Betal for bruken av verktøyene i Adobes nye Creative Suite for en måned om gangen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. apr. 2011 - 14:03

Adobe lanserte i dag Creative Suite 5.5, en oppdatert utgave av selskapets verktøykasse for designere og innholdsprodusenter. Sentralt i denne versjonen er innhold for mobile enheter og nettbrett.

Den mest oppsiktsvekkende nyheten denne gangen er det at Creative Suite 5.5, men også enkeltvertøyene som tilbys, kan leies i tillegg til å kjøpes. Kundene kan velge leieperioder på en måned av gangen, eller et helt år. For eksempel kan norsk utgave av Photoshop leies for en pris som starter på 320 kroner i måneden, mens topputgaven av hele samlingen, Creative Suite 5.5 Master Collection, koster fra 1190 kroner i måneden. Flere priseksempler finnes her.

Veiledende priser for Creative Suite 5.5 ligger på mellom 10 660 og 23 790 kroner, dersom man velger å kjøpe programvaren.

Creative Suite 5.5 kommer altså, som tidligere, i flere ulike utgaver hvor verkøyene som er inkludert, dekker ulike gjøremål. Web Premium-utgaven er beregnet for utvikling av web- og Flash-applikasjoner. Den nye versjonen skal forenkle arbeidet med å lage Flash-applikasjoner til flere ulike mobilplattformer, men tilbyr også bedre støtte for HTML5.

Design Premium-utgaven har nyheter rettet mot utgivere av digitalt innhold for nettbrett. InDesign CS5.5, kombinert med integrerte verktøy i Folio Producer, skal kunne brukes til å lage sidelayout for nettbrett hvor dokumenter kan inneholde video, lyd, panoramabilder, dreibare objekter, bilder med panorering og zoom, samt integrasjon med HTML-innhold og andre interaktive tillegg.

I forbindelse med lanseringen av CS5.5 har Adobe også kommet med en ny skriptmotor til Photoshop og Photoshop Touch Software Development Kit (SDK). Dette gjør det mulig å lage nettbrett-applikasjoner som kan samhandle med Photoshop. Nettbrettene kan være basert på Android, BlackBerry eller iOS.

SDK-et gir utviklere tilgang til mange av funksjonene i Photoshop. Adobe skal i mai gi ut tre iPad-applikasjoner som er basert på SDK-et.

Med Adobe Color Lava kan man blande farger på iPad-en ved hjelp av fingrene og skape egne fargepaletter som kan sende tilbake til Photoshop. I Adobe Eazel kan en digital kunstner kunne kombinere «våte» og «tørre» farger for å skape realistiske malerier med fingertuppene. Adobe Nav er et arbeidsflytsverktøy for styring av Photoshop-verktøy på nettbrettet. Brukeren kan tilpasse verktøyfelt og presentere og zoome i opptil 200 åpne Photoshop-filer. Det skal også være mulige å opprette nye filer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.