SIKKERHETSNØKKEL

Nå kan du logge på Apple-kontoen med fysiske sikkerhetsnøkler: Anbefaler disse

Løfter sikkerheten.

Apple-folket kan nå bruke fysiske sikkerhetsnøkler til Apple ID-påloggingen.
Apple-folket kan nå bruke fysiske sikkerhetsnøkler til Apple ID-påloggingen. Foto: Apple
30. jan. 2023 - 19:00

For et års tid siden kunngjorde Apple at de jobbet med å få på plass støtte for fysiske sikkerhetsnøkler som en ekstra sikkerhetsfunksjon for Apple ID-brukere. Nå har funksjonen omsider ankommet, melder blant andre 9to5mac.

Støtte for fysiske sikkerhetsnøkler for Apple ID-pålogging kom på plass med de nye iOS 16.3- og MacOS 13.2-versjonene, og i den forbindelse publiserte Apple også et eget informasjonsdokument om hvordan funksjonen fungerer – og hvilke nøkler som anbefales.

Løfter sikkerheten

Fysiske sikkerhetsnøkler er altså en alternativ form for flerfaktorautentisering som benyttes i stedet for den sekssifrede verifikasjonskoden som løsningen vanligvis krever. Apple ID-passordet brukes på samme måte som før.

Fysiske nøkler anses ofte som sikrere fordi de eliminerer behovet for engangskoder, som i verste fall kan fanges opp av ondsinnede aktører. Dette finnes det allerede ulike teknikker for, som Digi.no tidligere har fortalt.

En cyberkriminell må være i besittelse av den fysiske nøkkelen for å kunne få tilgang til kontoen.

Vi har testet en rekke sikkerhetsnøkler fra tre ulike produsenter. Alle er enten USB-C- eller USB-A-baserte.
Les også

Dette er nøkkelen du trenger for å øke sikkerheten på nett

For å benytte seg av den nye løsningen trenger man minst to FIDO-sertifiserte sikkerhetsnøkler som fungerer med Apple-enheter, og i tillegg må man selvsagt ha flerfaktorautentisering aktivert for Apple ID. En oppdatert nettleser er også en god idé, minner Apple om.

Selskapet påpeker i informasjonsdokumentet at sikkerhetsnøkler med både NFC (near field communication) og USB-C vil fungere med de fleste Apple-enheter. NFC-baserte nøkler vil kun fungere med Iphone, og de USB-C-baserte enhetene virker med de fleste Mac-modeller, men på Iphone trenger man en Lightning-til-USB-C-adapter.

Anbefaler YubiKey

Apple nevner YubiKey 5C NFC og YubiKey 5Ci som gode eksempler på passende sikkerhetsnøkler for Apple-folket. Førstnevnte har en utsalgspris på 55 euro i YubiKeys nettbutikk, mens sistnevnte koster 75 euro og kommer med både USB-C og Lightning.

Feitan ePass K9 NFC er et annet alternativ som Apple mener passer bra. Dette er en rimeligere sikkerhetsnøkkel som kommer med NFC-løsningen og den eldre USB-A-standarden, som gjør at den passer med eldre Mac-modeller og de fleste Iphone-varianter.

Sikkerhetsnøkler bør oppbevares på et trygt sted, og som Apple selv peker på, er det smart å oppbevare nøklene på mer enn ett sted – for eksempel én hjemme og én på arbeidsplassen. Minst to nøkler må altså registreres for å  bruke løsningen, og man kan registrere opptil seks nøkler til sammen.

Selskapet understreker at løsningen ikke kan brukes til å logge inn på iCloud for Windows, og man kan heller ikke bruke den på eldre enheter som ikke er kompatible med de aktuelle operativsystemversjonene.

Selv nærmere ti år etter lanseringen, kommer Apple med sikkerhetsoppdatering til Iphone 5s.
Les også

Apple med sikkerhetsoppdatering til «eldgammel» Iphone

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.