UTVIKLING

Nå kan Flash konverteres til HTML5

Adobe hadde ytterligere et kort i ermet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
12. apr. 2010 - 14:46

Adobe har i ettertid avvist at denne nyheten medfører riktighet. En nærmere forklaring finnes i denne artikkelen.

Adobe lanserte i dag selskapets Creative Suite 5, som blant annet inkluderer verktøy for design og utvikling av Flash-baserte applikasjoner og animasjoner. Selskapets Flash-teknologi har i hardt vær for tiden, spesielt siden Apple i økende grad motarbeider teknologien.

Men under en presentasjon av Flash Professional CS5 og DreamWeaver CS5 kom Adobe med en overraskende nyhet. I verktøyene finnes det en mulighet for å eksportere Flash-animasjoner om til en form for kode som kan vises i HTML5-elementet canvas. Trolig benyttes blant annet vektorgrafikkstandarden SVG.

Det hele vises i videoen nedenfor, som har blitt publisert på blant annet Neowin.net. Men det er uklart om dette bare gjelder enkle animasjoner, eller om også mer avanserte applikasjoner vil kunne konverteres på denne måten.

Dette er interessant fordi samtlige av dagens moderne nettlesere, bortsett fra Internet Explorer, har støtte for de nødvendige teknologiene. Men alt tyder på at Microsoft vil støtte både SVG og canvas i IE9, selv om canvas-støtten ikke skal være bekreftet ennå.

Løsning vil gjøre det mulig for eksisterende Flash-utviklere og -designere å bruke Adobes Flash-verktøy til å lage animasjoner som kan kjøres i alle nettlesere, antagelig også på iPhone og iPad. Det kan også bety at de Flash-baserte annonsene og andre animasjoner på nettsteder kan erstattes med løsninger som ikke krever plugins.

Samtidig vil Adobe fortsatt kunne fortelle kundene at løsninger som lages med Flash Professional CS5 kan kjøres på tvers av de mest populære plattformene, uten omfattende, plattformspesifikk koding.

Det verste som kan skje for Adobe, er at verktøyene selskapet tilbyr, ikke lenger vil være relevante. Ved å åpne for konvertering av Flash-animasjoner til SVG og andre åpne webstandarder, vil selskapet trolig kunne beholde mange av dagens kunder, selv om Flash svekkes som applikasjonsplattform. Trolig vil det komme andre leverandører som, på litt sikt, begynner å tilby gode verktøy for å lage animasjoner og annet innhold basert på SVG og canvas-elementet. Med denne løsningen i Flash Professional kan Adobe opparbeide seg et forsprang i forhold til disse.

For kundene vil økt konkurranse i dette markedet kunne føre til mange fordeler, inkludert tilgang på flere og bedre verktøy til lavere priser.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.