Nå kommer den elastiske TFT-skjermen

Japanske Toshiba har utviklet verdens første store og bøyelige tynnfilmtransistor LCD-skjerm. Det åpner for en rekke nye og spennende bruksområder.

Verdens første TFT LCD-skjerm (aktiv matrise) er 8,4 tommer stor, skarve 0,4 millimeter "tykk" og leverer SVGA-oppløsning på 800x600 billedpunkter, ifølge produktbeskrivelsen (åpner nytt vindu) på Toshibas egne nettsider.

Oppå et supertynt glassunderlag plasseres transistorlaget som en plastisk, fleksibel hinne. Det gir skjermen en svært lav vekt (ca. 20 gram) og høy elastisitet som åpner for bruk på områder der eksempelvis ytre påkjenninger i form av støt kan tåles å være kraftigere enn for andre skjermtyper.


Den nye LCD-skjermen er mellom 75 og 80 prosent lettere og tynnere enn dagens LCD-skjermer og kan bøyes i en kurve med inntil 20 centimeters krumning. Toshiba ser for seg bruk av skjermen i alt fra mobiltelefoner med ny og spennende design til PC-er med buede skjermer, for ikke å snakke om TV-løsninger der skjermen følger krumningen på veggen - eksempelvis i togkupéer eller inni og utenpå bygninger.

Men det er spesielt skjermer for mobile terminaler, PDA-er og liknende, som Toshiba ser store markedsmuligheter for, hovedsakelig fordi den nye skjermteknologien gjør det mulig å lage vesentlig tynnere og lettere display enn det som er tilfelle i dag.

Den nye skjermtypen skal presenteres for offentligtligheten under Society for Information Display 2002 (SID 2002) i Boston i Massachusetts fra 21. til 23. mai.

Toshiba Matsushita Display Technology planlegger å starte kommersiell produksjon av produkter med skjermtypen etter fiskalåret 2004 (avvikende regnskapsår).

Til toppen