Nå kommer flere HDTV-tilbud

TV-sendinger med HDTV-format begynner å komme for fullt til flere kanaler i Norge.

TV-sendinger med HDTV-format begynner å komme for fullt til flere kanaler i Norge.

Den Telenor-eide TV-distributøren Canal Digital vil til høsten lansere en sports- og underholdningskanal fra Canal+ i det nye HDTV-formatet, skriver Teleavisen.

HDTV (High Definition Television) er sendinger med fem ganger så høy oppløsning som vanlige fjernsynssendinger. Teknologien krever at man har plasma- eller LCD-skjerm. Jo større skjerm, desto bedre kommer forskjellen i kvalitet fram. Bildene er sylskarpe selv om skjermen kommer opp i 60 tommer.

Det er Canal+ parabolkunder som først og fremst får tilbudet om HDTV-formatet. I tillegg forhandler NRK om å sende neste års fotball-VM i HDTV.

I november lanserte Lyse Tele den første TV-kanalen med bilder i superkvalitet i 23 Mb/s, som er tre ganger høyere kvalitet enn en DVD-avspilling. Lyse Tele hevdet å være den første i Norge og Norden til å sende fjernsyn i HDTV-format.

I USA og Asia har denne fjernsynsteknologien kommet for fullt, i Japan sender halvparten av alle TV-kanalene i HDTV-format. Europa ligger foreløpig langt etter.

Det er det belgiske produksjonsselskapet Euro 1080 som skal sende kanalen HD1 til Lyse Teles kunder.

HD1, som Lyse skal sende, er foreløpig den eneste HDTV-kanalen i Europa, mens HD2 ble lovet å være på lufta fra nyttår.

Særlig store scener med masse detaljer kommer mye bedre frem på HDTV. Kanalen egner seg godt til reiseprogrammer, filmer og sport.

    Les også:

Til toppen