UTVIKLING

Nå må nettstedene tilpasses IE8

Gamle «synder» kommer til syne med Microsoft nye nettleser.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. feb. 2009 - 14:06

Internet Explorer 8, som etter alt å dømme blir lansert om få uker, skal rette opp en del av manglene i dagens utgaver av Microsoft nettleser.

Problemet med dette er at alle tilpasningene som er gjort for å få dagens websider til å fungere i dagens og gårsdagens utgaver av nettleseren, ikke vil fungere i standardmodusen til IE8.

For de fleste erfarne brukere vil ikke utgjøre noe problem, siden man kan velge å vise siden i kompatibilitetsvisningen som IE8 tilbyr. Da vises siden som i IE7.

Men det er ingen grunn til å tro at alle vil være klar over denne muligheten. Dermed vil de oppleve at IE8 viser sidene på en dårlig.

Microsoft har en løsning som i alle fall delvis vil løse også dette. Selskapet tilbyr en liste over nettsteder som i alle fall per i dag ikke vises korrekt i IE8. Nettleserbrukeren kan velge om IE8 skal vise alle nettstedene på denne listen i kompatibilitetsmodusen.

All About Microsoft-nettstedet til ZDnet.com har laget en oversikt over nettstedene som foreløpig finnes i denne listen. Det dreier seg så langt om nesten 2400 domenenavn, hvorav over 30 er norske.

Ved å krysse av som på illustrasjonen, tar IE8 i bruk listen fra Microsoft
Ved å krysse av som på illustrasjonen, tar IE8 i bruk listen fra Microsoft

1881.no

aftenbladet.no

aftenposten.no

cdon.no

dagbladet.no

deiligst.no

dinside.no

diskusjon.no

dnbnor.no

filmweb.no

google.no

gulesider.no

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

hardware.no

itavisen.no

netcom.no

nettavisen.no

nettby.no

netthandelen.no

nordea.no

norsk-tipping.no

nrk.no

nsb.no

online.no

portalbank.no

postbanken.no

skandiabanken.no

sol.no

sparebank1.no

startsiden.no

telenormobil.no

travian.no

zett.no

Så godt som samtlige er kjente og mye besøkte nettsteder, noe som tyder på at Microsoft i første omgang har fokusert på nettopp disse. For brukere som ikke velger å benytte listen, vil disse nettstedene bli vist feilaktig i Internet Explorer 8 dersom de ikke enten tilpasser koden til den nye versjonen, legger inn en metatagg som forteller IE8 om at siden skal åpnes med kompatibilitetsvisningen, eller at brukeren selv velger at siden skal åpnes i denne visningen.

Det er verdt å legge merke til at også microsoft.com står på listen.

Flere av nettstedene på listen over de norske nettstedene utgis av Aller Internett, samme selskap som står bak digi.no. Våre utviklere skal gjøre de nødvendige tilpasningene lanseringen av IE8 krever i løpet av de nærmeste ukene. Det må også samtlige av de andre nettstedene på listen gjøre, dersom de ønsker at alle brukerne av IE8 skal få en tilfredsstillende opplevelse.

En av årsakene til at dette ikke allerede har blitt gjort, er at man ikke har kunnet være sikker på at den endelige utgaven av IE8 behandler all kode likt som det testversjonene har gjort. Å tilpasse sidene til den begrensede gruppen som har tatt i bruk testversjonene av IE8, er trolig noe de færreste tar seg råd.

Microsoft har blitt kritisert for at IE8 har kompatibilitetsvisningen. Mange mener at dette fjerner presset på nettstedutgiverne om å følge webstandardene på en skikkelig måte. Det er langt enklere å legge inn den spesielle metataggen enn å fikse resten av koden.

Microsoft har publisert en oppsummering om Compatibility View i dette blogginnlegget.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.