UTVIKLING

Nå økes JavaScript-takten

ECMA har standardisert første nye versjon på fire år.

Mange nettlesere støtter allerede store deler av ECMAscript 6, som ble gjort til en offisiell standard onsdag denne uken.
Mange nettlesere støtter allerede store deler av ECMAscript 6, som ble gjort til en offisiell standard onsdag denne uken. Bilde: Dmitry Baranovskiy/Flickr (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. juni 2015 - 08:07

Standardiseringsorganisasjonen ECMA kunngjorde denne uken at ECMAScript 6 (ES6), også kalt for ECMAScript 2015 Language Specification, er godkjent og gjort til en offisiell webstandard – ECMA-262 6th edition. ECMAScript utgjør spesifikasjonen som mer kjente JavaScript er en av flere implementasjoner av.

Nytt med ES6: Bedre «tekstbehandling» i JavaScript

Nettleserstøtte

De fleste nettlesere har allerede fått en viss støtte for ES6, men det dreier seg denne gang om en kjempeoppdatering, så det ikke akkurat gjort over natten å få alt på plass.

Det er fire år siden forrige versjon av ECMAScript, 5.1, ble standardisert. I den nye spesifikasjonen innføres mye ny syntaks for å skrive komplekse applikasjoner.

En gjennomgang av de større nyhetene finnes blant annet her. En oversikt over hvilke nettlesere som støtter hvilke deler av ES6, finnes på denne siden.

Leste du denne? Binær teknologi skal gi lynraske webapplikasjoner

Framtiden

Selve standardiseringen av ES6 har ikke så stor praktisk betydning, utover at man nå virkelig kan sette punktum for arbeidet med denne og konsentrere seg om neste versjon, ES7, også kjent som ECMAScript 2016.

Som navnet antyder, kommer altså neste versjon av ECMAScript etter planen allerede neste år, mens ES8 er planlagt i 2017.

Det sier seg nesten selv at disse oppdateringene ikke vil bli like store som ES6.

Ifølge Brendan Eich, oppfinneren av JavaScript, vil de kommende versjonene i alle fall være implementert i nightly- eller canary-utgavene av de største nettleserne på det tidspunktet spesifikasjonene blir standardisert.

JavaScript fyller forøvrig 20 år senere i år.

Bakgrunn: JavaScript skal oppdateres hyppigere 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.