Nå skal fremtiden til UMTS avklares

Nå kommer den nye mobilmeldingen der regjeringen og Torild Skogsholm forteller hva de mener skal skje med UMTS og de ledige lisensene.

Nå kommer den nye mobilmeldingen der regjeringen og Torild Skogsholm forteller hva de mener skal skje med UMTS og de ledige lisensene.

Nå er endelig den såkalte tilleggsmeldingen klar. Fredag formiddag skal samferdselsminister Torild Skogsholm offentliggjøre hva regjeringen mener bør skje med UMTS, neste generasjons høyhastighetsmobilnett.

For i påvente av tilleggsmeldingen har utviklingen havnet i et vakuum. Under hurra-årene på slutten av 90-tallet klarte fire aktører å skaffe seg lisenser med løfter om rask utbygging av landsdekkende nett. Men to av aktørene forsvant på veien, Broadband Mobil gikk konkurs og Tele2 kastet kortene.

Den vanskelige situasjonen i telebransjen har fått de overlevende UMTS-utbyggerne både i Norge og utlandet om å be om utsettelser på sine tidligere utbyggingsløfter. Tilleggsmeldingen vil derfor svare på både ønskene om utbyggings-utsettelser for Netcom og Telenor og hva som skal skje med de to ledige lisensene.

I et intervju med digi.no i slutten av november i fjor hintet Skogsholm for første gang om at det kunne gå mot lempelser for Netcom og Telenor.

- Vi følger med i markedet, både her i Norge og i utlandet. Det er derfor klart at mulighetene for endringer i betingelsene har økt, sa Skogsholm til digi.no.

Les også

Et ja til utsettelser fra regjeringen vil kunne spare Telenor og Netcom for store summer, både gjennom utsatte investeringer og fordi nettverkutstyret blir billigere etterhvert.

Skogsholm medgav også overfor digi.no at det kan bli vanskelig å få to nye utbyggere til de ledige lisensene.

Til toppen