GOOGLE TRANSLATE

Nå skal Google Translate oversette mye bedre mellom engelsk og norsk

Test selv om det stemmer.

Google Translate skal nå oversette bedre mellom engelsk og en rekke andre språk, inkludert norsk.
Google Translate skal nå oversette bedre mellom engelsk og en rekke andre språk, inkludert norsk. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. apr. 2017 - 14:45

Google kunngjorde i fjor høst at selskapets oversettelsestjeneste, Google Translate, hadde fått den største oppdateringen noensinne, hvor mange av de siste årenes framskritt innen maskinlæring og nevrale nettverk var blitt tatt i bruk i en teknikk kalt Neural Machine Translation

Men fra starten ble den nye teknologien bare brukt ved oversettelser mellom ni ulike språk. Norsk var ikke overraskende ikke blant disse. 

Ni år siden: Nå kan Google oversette til og fra norsk

Forbedringene

Men i løpet av de siste dagene har antallet språk blitt betydelig utvidet, og i dag ble det klart at norsk er blant språkene som nå støttes, men bare ved oversettelser til og fra engelsk. 

Ifølge Google Norge skal forbedringene i særlig grad være merkbare på tre områder. 

Det ene gjelder grammatiske variabler, slik at blant annet kjønn og antall oftere vil bli behandlet riktig. 

Det loves også at vokabularet blir mer konsekvent gjennom hele setninger, slik at ikke samme ord oversettes på ulike måte dersom det gjentas i den samme setningen. 

Dessuten skal konteksten i én del av en setning nå også kunne påvirke oversettelsen i andre deler av den samme setningen. Ifølge Google Norge har setningene tidligere blitt oversatt stykkevis, noe som har ført til at mye av konteksten har forsvunnet.

Google Translate oversetter angivelig bedre mellom norsk og engelsk enn tidligere, men fortsatt er det enkelte litt overraskende feil. <i>Foto: digi.no</i>
Google Translate oversetter angivelig bedre mellom norsk og engelsk enn tidligere, men fortsatt er det enkelte litt overraskende feil. Foto: digi.no

Den nye oversettelsesteknologien er nå tilgjengelig både på Google Translate-siden og i appene til Android og iOS. Den skal snart også bli tilgjengelig i den automatiske sideoversettelsen i Chrome.

Vi viser også til videoen nedenfor, hvor Anne Hathaway og Jimmy Fallon synger kjente sanger hvor teksten har blitt oversatt litt fram og tilbake i Google Translate. Det er ikke alltid sangtekster gir så fryktelig mye mening, men sjelden så lite som her.

Les også: Gjør poesi av datakraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.