UTVIKLING

Nå skal vi få mer avanserte nettsider

Dagens HTML-standard er klar for museum. Nå vil Tim Berners-Lee lage mer avanserte nettsider.

8. mars 2007 - 08:46

Weben utvikler seg i en rivende fart på mange fronter, men den mest brukte teknikken for skape websider, HTML-standarden, har stått stille i over syv år. Nå innledes endelig arbeidet med å skape metoder som åpner for blant annet nye layout-muligheter.

W3C annonserte i går at organisasjon inviterer nettleserleverandører, applikasjonsutviklere og innholdsdesignere til å være med på å designe den neste utgaven av HTML (HyperText Markup Language), ved å delta i den nye W3C HTML Working Group.

- HTML startet enkelt, med strukturert oppmerking, ingen lisenskrav og med muligheten til å lenke til alt mulig. Mer enn noe er det denne enkelheten og åpenheten som er årsaken til det enorme og vedvarende suksess, sier Tim Berners-Lee, som er direktør i W3C og oppfinneren av HTML, i en pressemelding.

- Det er på tide å revidere standarden og se hva vi kan gjøre for å møte behovene til dagens fellesskap, og for å gjøre dette effektivt med forpliktelser fra nettleserleverandører på en synlig og åpen måte.

Etter at HTML 4.01-spesifikasjonen ble utgitt på julaften 1999, har W3C hatt som mål å gjøre HTML om til et XML-basert format - det vil si XHTML. Den første XHTML-anbefalingen kom tidlig i 2000, men nettleserleverandørene var ifølge W3C trege med å innføre støtte for XHTML. Dermed hadde heller ikke innholdsutviklerne noen særlig grunn til å ta i bruk XHTML på vanlige websider.

Mange, blant annet WHATWG, har derfor oppfordret W3C om å fornye forpliktelsen knyttet til HTML ved å ta utgangspunkt i HTML 4 og så legge til ny funksjonalitet, samtidig som det er i overensstemmelse med fellesskapets fremgangsmåter og bakoverkompatibelt.

W3C skal derfor sikre interoperabilitet ved å gjøre robuste testpakker og valideringstjenester for de framtidige teknologiene tilgjengelige for fellesskapet.

W3C har ikke oppgitt noe om hva som vil komme i neste HTML-versjon, men det er nærliggende å tro at funksjonalitet og egenskaper som gjør det enklere å lage rike webapplikasjoner er blant det arbeidsgruppen vil vurdere.

Selv om HTML stadig dominerer, har XHTML vist seg nyttig på andre områder. Ifølge W3C gjelder dette ikke minst i markedet for mobile enheter, i bedrifts- og serverapplikasjoner, men også i et økende antall webapplikasjoner, slik som blogg-programvare.

På bakgrunn av dette skal også XHTML fornyes. De nyhetene som legges inn i neste utgave av HTML, vil også gjøres tilgjengelige med XML-syntaks i XHTML 2.0.

W3C sikter mot å holde XHTML 2.0 så generisk som mulig, ved å gjenbruke anvendbare XML-starder som XForms, XML Base og XML Events, i stedet for HTML-egenskaper som har tilsvarende formål. Dette gjør at XHTML fortsatt vil ha en identitet som er atskilt fra HTML.

W3C har nå opprettet XHTML 2 Working Group. Dessuten er Hypertext Coordination Group blitt gjenopprettet, og en ny gruppe, Forms Working Group, skal nå videreutvikle XForms-arkitekturen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.