WEB BLUETOOTH

Nå skal webplattformen få Bluetooth-tilgang

Styr BB-8 og droner fra nettleseren

Lekeutgaven av Star Wars-droiden BB-8 er blant det man nå kan kontrollere fra nettleseren ved hjelp av programmeringsgrensesnittet Web Bluetooth.
Lekeutgaven av Star Wars-droiden BB-8 er blant det man nå kan kontrollere fra nettleseren ved hjelp av programmeringsgrensesnittet Web Bluetooth. Bilde: Skjermbilde, Sphero, Lucasfilm Ltd.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
9. des. 2016 - 13:43

Begrepet den fysiske weben handler om å la webapplikasjoner samhandle med elektroniske gjenstander i omgivelsene rundt brukerne. Så langt har dette primært handlet om kontakt med beacons, små radiofyr som sender ut informasjon som enheter med Bluetooth-støtte kan fange opp. Webutviklere kan så bruke Beacon API for å ta imot informasjonen og eventuelt varsle brukeren. 

Men beacon-teknologien handler om enveiskommunikasjon med relativt «dumme» enheter. I mange tilfeller ønsker man også å kunne sende data til enheten. Det er ikke mulig med Beacon API, men skal bli det med den kommende Web Bluetooth-spesifikasjonen.

Helt konkret er Web Bluetooth et programmeringsgrensesnitt for å oppdage og kommunisere med enheter via Bluetooth 4-standarden og Generic Attribute Profile (GATT).

Les også: Knytter mobilene enda tettere til den fysiske virkeligheten

Sikkerhetskrav og bruksområder

Fordi tilgang til fysiske enheter anses som kraftig funksjonalitet som kan misbrukes av ondsinnede, kreves det blant annet at webapplikasjonen kjøres i en sikker kontekst, det vil si at den leveres over HTTPS. Det skal dessuten ikke være mulig for webapplikasjoner å utføre paring med en Bluetooth-enhet uten at brukeren varsles om dette av nettleseren.

Arbeidet med Web Bluetooth-teknologien har pågått i flere år, noe som har ført til at mange allerede har eksperimentert med teknologien. Dette har blant annet vært mulig fordi Google Chrome har hatt en viss, eksperimentell støtte for Web Bluetooth siden versjon 45. Men det er først i den kommende Chrome 56 at støtten blir offisiell

Bruk av Bluetooth er selvfølgelig ikke noe nytt, så det egentlig er unødvendig å nevne hva det kan brukes til. Men noen bruksområder er både mer dagsaktuelle og morsomme enn andre.

Rundt midten av videoen nedenfor, som viser et foredrag fra Electromagnetic Field-konferansen som ble arrangert i Storbritannia i august, demonstrerer utvikleren Dan Jenkins hvordan Web Bluetooth kan brukes til å styre blant annet en drone, Spheres lekeversjon av Start Wars-droiden BB-8, samt enheten BBC micro:bit.  

Blant annet Opera Software har utviklet kode for å styre BB-8-enheten. En fungerende demo er tilgjengelig her, mens en lengre gjennomgang av hvordan man kan ta i bruk Web Bluetooth, finnes på denne siden

Når det gjelder Chrome-støtten for Web Bluetooth, så vil den foreløpig være begrenset til utgavene for Android, Chrome OS og Mac. En oversikt over hva som foreløpig hindrer støtte på andre plattformer, samt status for andre nettlesere, finnes på denne siden. Opera og muligens også andre nettlesere basert på Blink og Chromium, vil også få støtte for Web Bluetooth om ikke så lenge.

Ny Bluetooth byr på mye bedre rekkevidde og høyere hastigheter: Nå har Bluetooth 5 offisielt ankommet » (tek.no)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.