Nå velger nordmenn Windows 8

Vinden har snudd voldsomt, ifølge tall fra Komplett.

Nå velger nordmenn Windows 8
Samsung er blant pc-produsentene som har satset bredt på produkter med touch-skjerm og Windows 8. Etter en svak start merker Komplett nå at salget tar av. Bilde: Per Elvland

Først en nedslående nyhet, sett med Microsoft-øyne. En stor majoritet av pc-er satt sammen og solgt i Storbritannia selges fortsatt med Windows 7.

Ingen går mann av huse etter Windows 8, som ifølge én leverandør bare velges av fattige 7 prosent av kundene. Et annet selskap melder om 20 prosent, og da snakker vi om pc-er solgt inneværende år, ifølge nettavisen PC Pro.

Problemet, eller utfordringen for Microsoft om du vil, slik det beskrives av talsmenn for en håndfull britiske pc-leverandører, er at kunder ikke føler seg komfortable med det nye grensesnittet i Windows 8.

For kunder som ergrer seg over at den klassiske startmenyen er tatt bort, har noen leverandører begynt å tilby gratis tilleggsprogram med en opsjon som skjuler det såkalte metro-grensesnittet, eller de vurderer å gjøre det, ifølge PC Pro.

Etterspørselen i Norge var også relativt kjølig før jul, da digi.no tok en ringerunde til de største distributørene. Oppfatningen var da at salget av Microsofts nyeste operativsystem var litt skuffende.

Men nå er situasjonen en ganske annen, hvis vi skal tro Komplett, som både er Nordens største pc-produsent og nettbutikk.

– De fleste pc-ene vi har solgt i 2013 til forbrukermarkedet er Windows 8-maskiner. Konkret ligger tallet på mellom 70 til 80 prosent, forteller innkjøpsdirektør Frode Hammer i Komplett til digi.no.

Andelen han sikter til er altså Windows 8 kontra sjueren. Komplett selger også Mac og andre plattformer, men det har vi holdt utenfor i denne sammenhengen.

Hammer hevder at nivået er tilsvarende, enten man ser på «selvbygg» der kundene deres kan konfigurere og velge dette selv, eller ved ferdige pc-pakker.

Uansett er tallene stikk motsatt av tilstanden det meldes om blant britiske kunder.

I begynnelsen av desember erkjente Hammer at etterspørselen for Windows 8 var lavere enn ventet, men sa det var for tidlig å felle en dom.

Noe av årsaken lå i dårlig tilgang til produkter med touch-skjermer, som markedsføres av Microsoft som spesielt egnet for det nye operativsystemet. Denne tilstanden kunne både Komplett og en rekke andre bransjekolleger bekrefte.

– Det har endret seg veldig. Vi har hele tiden ventet at tilgangen (touch) ville bedre seg i løpet av første kvartal. Det er nå en betydelig tilgang, om ennå ikke full tilgang ennå, sier Frode Hammer.

    Les også: