Nær halvparten av utviklerne er selvlærte

Og de fleste trives med jobben, viser stor undersøkelse.

 Stack Overflow oppsøkes hver måned av mer enn 30 millioner brukere som enten søker kunnskap om progravareutvikling eller har kunnskap å bidra med.
Stack Overflow oppsøkes hver måned av mer enn 30 millioner brukere som enten søker kunnskap om progravareutvikling eller har kunnskap å bidra med. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. apr. 2015 - 11:30

Nettstedet Stack Overflow har siden etableringen i 2008 vokst til å bli et av de aller mest brukte nettstedene for utviklere. Her deler brukerne villig vekk sine kunnskaper om vanlige og uvanlige utfordringer som utviklere kommer borti i sine prosjekter.

I februar inviterte Stack Overflow brukerne til årets brukerundersøkelse for å få vite litt mer om hvem som bruker tjenesten. Mer enn 26 000 personer fra til sammen 157 land svarte på de 45 spørsmålene. Det er et høyt tall for en undersøkelse, men likevel bare en promille av det antallet som besøker tjenesten flere ganger i måneden. Rundt 12 000 av personene som svarte, oppga at de i alle fall ikke har utvikler som sitt primære yrke.

Utdanning

Et sentralt spørsmål når man ønsker å finne ut hvem noen er, er å spørre om bakgrunnen deres. 41,8 prosent av dem som svarte på dette spørsmålet, oppga at de først og fremst er selvlærte. 48 prosent oppga at de ikke har noen grad (bachelor eller master) i informatikk. 33 prosent har aldri tatt noe IT-kurs på universitetsnivå. Systemutviklere er den gruppen hvor flest oppga at de er selvlærte – 52 prosent. Sannsynligheten for at en bruker har doktorgrad/PhD er ti gangen høyere blant dataforskere og utviklere innen maskinlæring enn blant andre typer utviklere.

48,5 prosent av deltakerne i undersøkelsen oppgir de først og fremst utvikler webløsninger. Omtrent 67 prosent jobber utviklere både front-end- og back-end-delene av webløsningene. Rundt ti prosent er rene backend-utviklere, mens rundt 6 prosent utvikler kun med front-end/brukergrensesnitt.

9,1 prosent oppgir at de primært utvikler løsninger for mobile enheter, mens 8,3 prosent er desktop-utviklere. 2,9 prosent oppgir at de er utviklere av tjenester på konsernnivå, men omtrent like mange lager applikasjoner for integrerte enheter. De resterende (4 prosent) er ikke først og fremst utviklere, men IT-sjefer, systemadministratorer eller databaseadministratorer.

Kvinner

92,1 prosent av alle som har svart på undersøkelsen, oppgir at de er menn, mens 5,8 prosent oppgir at de er kvinner. De resterende har enten ikke oppgitt kjønn eller svart «Other». Samtidig er dobbelt så mange kvinner enn menn som oppgir at de har mindre enn to år erfaring. Stack Overflow håper at det er et tegn på at det nå kommer flere kvinner til IT-bransjen. Den høyeste kvinneandelen finner man i India 15,1 prosent, mens den er så lav som 2,3 prosent i Sverige.

61,8 prosent oppgir at de er yngre enn 30 år. Gjennomsnittsalderen er høyest i USA, med 31,6 år, mens den er 25 år i India.

Skal man tro undersøkelsen, er det Luxembourg, Island og Sverige som har den høyeste andelen utviklere i befolkningen, 3,5 til 4,0 promille. Norge er ikke blant de seks øverste. På bunnen finner man Nord-Korea, Tsjad og Somalia, hvor andelen er 0,000 promille.

Teknologivalg

Forenklet sett skriver en gjennomsnittlig utvikler programvare i JavaScript med Notepad++ i Windows, bruker Git som versjonskontrollsystem og foretrekker tabulatorbaserte innrykk framfor mellomromtegn.

Mer spesifikt er det slik at JavaScript er det språket som brukes av flest, 54,4 prosent foran SQL (48,0 prosent) og Java (37,4) prosent, men bruken av både JavaScript og SQL har gått en del ned siden i fjor. AngularJS har vokst fra 0 til 13,3 prosent på et år. Også C# og Node.js har betydelig vekst, mens Objective-C opplever nedgang, trolig fordi mange går over til å bruke Swift i stedet. Java er forøvrig det mest brukte språket på serversiden.

Swift topper listen over språkene og teknologiene som utviklerne oppgir at de liker best, men rett bak kommer C++11 og Rust. I motsatt ende av skalaen finner man Salesforce, Visual Basic og Wordpress. På spørsmål om hvilke språk og teknologier utviklerne oppgir at de gjerne vil jobbe med, svarer 17,7 prosent Android. Men også JavaScript, Python, Node.js, AngularJS og Java oppnår mer enn 10 prosent.

Omtrent hver tredje utvikler bruker Windows 7 som sin primære plattform, mens både OS X, Linux og Windows 8 ligger rundt 21 prosent. 59 prosent av Linux-brukerne benytter Ubuntu.

I undersøkelsen har deltakerne blitt spurt om hvilket tekstredigeringsverktøy de helst bruker. 34,7 prosent har svart NotePad++, mens omtrent 25 prosent foretrekker Sublime Text. Vim kommer på tredje plass med 15,2 prosent. Derimot har utviklerne ikke blitt spurt om hvilken IDE (Integrated Development Environment) de foretrekker.

Norge

Det er på to områder Norge blir trukket litt fram i undersøkelsen. Norske utviklere daglig drikker flere kopper med koffeinholdig drikke enn utviklere i noe annet land. Men også de andre nordiske landene ligger høyt oppe på listen, sammen med Nederland og Iran.

Det andre og viktigere området er at norske utviklere oppgir at de i stor grad er fornøyde med jobben sin. Bare Iran og Nederland ligger foran. Det er uklart om det er noen sammenheng mellom forbruket av koffeinholdig drikke og tilfredshet med arbeidsplassen.

Det er en rekke andre områder som dekket av undersøkelsen, inkludert hvilke teknologikunnskaper man får best betalt for. Mer om dette kan leses her.

Forbehold

Det understrekes av Stack Overflow at undersøkelsen har sine svakheter. Språket på Stack Overflow og i undersøkelsen er engelsk, noe mange utviklere ikke trives like godt med. Spesielt utviklere fra land som Kina, Brasil, Japan og Sør-Korea ser ut til å være underrepresentert hos Stack Overflow, sammenlignet med andelen av verdens utviklere som finnes i disse landene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.