Illustrasjonsfoto. (Bilde: Colourbox / Cisco)
EKSTRA

Når ikke alt kan gjøres i skyen: Dette er «fog»- og «edge computing»

5G lover lynrask svartid, ned mot og under ett millisekund. Da kan ikke dataene være for langt fra sluttkunden. En løsning er å flytte datasenteret nærmere, altså å gå fra sky til tåke.

Fremveksten av tingenes internett (IoT – Internet of Things) spås av mange eksperter å få enorm betydning de neste årene. For eksempel mener analyseselskapet Gartner at IoT er en av topp 10 strategiske it-trender for 2017, mens Cisco estimerer at rundt 50 milliarder IoT-enheter vil være koblet til nettet innen 2020. Gartner opererte med et tall på 6,4 milliarder IoT-enheter i 2016, mens IDC opererte med et tall på 9 milliarder.

Her i Norge satser både Telenor og Telia mye på IoT, og blant annet har Telia lansert en egenutviklet plattform for det som kalles NB IoT – Narrowband Internet of Things. Tanken er at et stort antall sensorer rundt omkring skal kunne sende fra seg informasjon om alt mulig – for eksempel om posisjon, temperatur, måling av for eksempel luftkvalitet, eller andre ting. IoT-begrepet omfatter imidlertid nesten alt av duppeditter som er koblet til internett – for eksempel robotstøvsugere, overvåkingskameraer, biler og mye annet. 

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no og Digi.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Prøv gratis
Første måned gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Til toppen