Når kommer Pentium IV?

Intel og deres konkurrenter har vært litt trege, men omsider begynner de å kopiere Microsofts triks: - Lag små endringer, sett på et nytt versjonsnummer og tving kundene til å oppgradere.

Intel og deres konkurrenter har vært litt trege, men omsider begynner de å kopiere Microsofts triks: - Lag små endringer, sett på et nytt versjonsnummer og tving kundene til å oppgradere.

Ordet "versjon" er underholdende - i min ordbok begynner ordet å bli synonymt med "vi solgte deg et uferdig produkt for seks måneder siden". Mange programvareleverandører bruker et versjonsnummer til å lansere nesten helt nye produkter, men det kan virke som mange lager unødvendige mange versjoner og utposjonerer sine nyheter nøye.

Versjoner er nemlig en fiks mekanisme for å øke salget. Fordi en gammel versjon ikke arbeider sammen med en ny, tvinges kundene ofte til å kaste fullt brukbar programvare og kjøpe ny. I tillegg skaper versjonsnummer rot og forvirring blant brukere som skal kjøpe og bruke produktene.

Dessverre ser det ut som maskinvareleverandørene nå har lært programvarebransjens triks. Intel er en av dem: I løpet av neste uke lanserer selskapet sin nye Pentium III mikroprosessor. Tretallet indikerer en ny utvidelse av instruksjonssettet for enda bedre håndtering av lyd, grafikk og video. Den første Pentium-brikken uten MMX, den første multimedia-utvidelsen, er da liksom Pentium I.

I de neste ukene vil følgende skje: Intel kjører stor markedsføringskampanje for Pentium III, mens de dumper prisene på Pentium II-brikkene sine. I tillegg vil Intel fortelle deg at det vil lanseres over 100 programpakker og spill i løpet av året som er optimalisert for Pentium III. Budskapet er: Din Pentium II-PC er gårsdagens søppel - se og kom deg ned til din lokale PC-pusher og kjøp deg en ny maskin.

For du ha ny PC. Skal en være litt konspiratorisk, og det skal en jo gjerne, er det lett å mistenke Intel for med vilje å ha gjort det umulig å oppgradere fra én prosessor til neste. De omliggende brikkesettene sikrer PC-leverandørene hyppige nysalg.

Et annet tema er at det er uklart hva MMX egentlig gir. Jeg har til gode å se en skikkelig forklaring på hvordan arbeidet fordeles mellom hoveddelen av prosessoren, MMX-tillegget og prosessoren på grafikkortet.

Intel er ikke den eneste prosessor-produsenten som har lært av Microsoft og programvarebransjen. Også Cyrix og AMD er med i versjonskrigen, blant annet om MMX og konkurrent-utvidelsen 3Dnow. Flere av grafikkprosessor-leverandørene, blant andre 3DFX, lager forskjellige og inkompatible versjoner av sine prosessorer.

Versjoner øker heller ikke bare nysalget - det skaper et godt instrument til å dumpe gamle produkter til utvitende forbrukere og bedriftskunder. Kari og Ola Nordmann vet ikke forskjellen eller glemmer å spørre om versjonsnummeret på Pentium-brikken når de kjøper seg maskin. De vet heller ikke om 3DFX-kortet i maskinen er et Banshee- eller Vodooo-kort, noe som krever egne drivere. En rekke butikker ser også ut til å "glemme" versjonsnummer i sine hysteriske annonser.

I ettertid viser det seg at enkelte versjoner av et produkt ble en viktig oppgradering som fikk leve lenge, mens andre bare ble en kort rast på reisen til neste versjon. Det kommer til å bli solgt Pentium III-brikker i bøtter og spann, men jeg før jeg styrter ned i butikken har jeg et par spørsmål: - Er dere ferdig med planleggingen av Pentium IV, og når kommer den i salg?

Til toppen