Nasdaq bryter grense etter nytt løft

Nasdaq, øyet i dotcom-syklonen, har virkelig fått opp farten og brøt i går gjennom 2000-grensen.

Nasdaq, øyet i dotcom-syklonen, har virkelig fått opp farten og brøt i går gjennom 2000-grensen.

Onsdag krøp Nasdaq Composite-indeksen som samler svært mange IKT-selskaper over 2000-nivået igjen.

Ikke siden 15. jaunar 2002 har indeksen vært over 2.000-streken. Da endte Nasdaq-indeksen på 2.000,91. Til og med investorene ble skremt av å se 2.000-tallet, og indeksen spratt tilbake og endte dagen ned én prosent til 1.960,25 poeng.

Det er etter februar i år at det har vært festtilstander for amerikanske teknologiaksjer. Da bunnet Nasdaq-indeksen ut, og optimismen kom tilbake i amerikansk IT-industri.

Er dette en ny børsboble eller er dette basert på en reel positiv utvikling i IT-markedet, er spørsmålet svært mange nå stiller seg.

Det er særlig to årsaker til at prisingen av amerikanske IT-aksjer har gått så kraftig i år. Først og fremst er det sikre tegn på at verdensøkonomien er i bedring. Her er den viktige USA-økonomien den viktigste pådriveren. I tillegg til dette viser den økonomiske utviklingen i Asia klar bedring. Utviklingen i Europa ligger imidlertid litt etter Asia og Nord-Amerika.

I tillegg til dette har halvledersalget gått i taket i år. Dette er den viktigste indikatoren for å spå fremtidigvekst i IT-industrien. digi.no har tidligere skrevet at verdens salg av halvleder var på 15,4 milliarder dollar i oktober, noe som var en vekst på 6,8 prosent fra september. Dette var også en meget god måned for halvlederindustrien. Et knallsterkt PC-salg, kombinert med salg av halvledere til bilindustrien, har dratt opp halvledersalget.

Lav rente og fall i dollar er også årsaker til det nye fokuset på amerikanske teknologiaksjer.

Ser man på Oslo Børs har det også vært børsfest for IT-selskapene i år. Øverst på vinnerlisten på Oslo Børs i år er datalagringselskapet Tandberg Data. Denne aksjen har steget 1.074,58 prosent. Hvis man hadde puttet 100.000 kroner inn i denne aksjen ved begynnelsen av 2003 ville man hatt 1 million kroner i dag.

Videre har Fast-aksjen har steget sterke 257,8 prosent, Stepstone har steget 400 prosent og Tandberg Television har steg 445,6 prosent hittil i år.

Flere av de profilerte IT-lederne har advart mot optimismen i IT-sektoren på Oslo Børs. Visma-sjef Øystein Moan var en av dem som tidligere i år sa at utviklingen i det reelle markedet ikke reflekterte oppgangen på børsen. Dette har imidlertid investorene ignorert glatt, og sendt aksjene videre opp. The Happy Days are here again, ser det ut som.

Til toppen