BEDRIFTSTEKNOLOGI

Navnet ble «Lollipop»

Android 5.0 døpt og klar for nye Nexus-enheter.

Google lanserte i dag tre nye enheter i Nexus-familien, Nexus 6, Nexus 9 og Nexus Player.
Google lanserte i dag tre nye enheter i Nexus-familien, Nexus 6, Nexus 9 og Nexus Player. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. okt. 2014 - 21:23

Etter en det som må kalles en liten serie med avledningsmanøvre tidligere denne uken, kunngjorde Google i dag at Android L nå har fått det offisielle navnet Android 5.0 Lollipop. Avdukingen skjedde her.

Fordi en betautgave av Android 5.0 ble gjort tilgjengelig allerede under Google I/O-konferansen i slutten av juni, er de fleste av de store nyhetene ved denne gangen både omtalte og velkjente. En liten oppsummering likevel.

Lollipop-utgaven innfører en helt ny og gjennomført design, Material Design, som allerede har begynt å dukke opp i eksisterende apper, i alle fall fra Google selv. Blant hovedelementene i designen er mer dybde og virkelighetsnærhet.

Den nye Android-versjonen skal kunne brukes på svært ulike enheter, noe som går tydelig fram av Googles markedsføringsmateriale de siste dagene, hvor slagordet har vært «Be together. Not the same.» For enhetene skal kunne fungere sammen, blant annet ved at det skal være enklere å gå over fra én enhet til en annen og fortsette med det man gjorde på den første, enten dette var å spille musikk, se på bilder, bruke apper eller søk.

Lollipop skal dessuten gi brukeren mer kontroll over enheten, blant annet filtrering av varsler og innkommende samtaler mens man deltar i en måte. Det som slipper gjennom, vises direkte på låseskjermen. Operativsystemet har dessuten støtte for flere brukerkontoer og gjestebrukermodus.


Ny statue er på plass utenfor Googles hovedkvarter i Mountain View, California

En annen viktig nyhet er ny funksjonalitet som skal bidra til å gi enhetene bedre batteritid – opptil 90 minutter mer enn i dag, ifølge Google, men tidlige, eksterne tester har vist enda bedre resultater.

Enheter med Android 5.0 kan nå, ved hjelp av en teknologi som kalles for Smart Lock, kunne låses opp ved å pare den med en enhet brukeren stoler på, for eksempel en klokke eller en bil.

I alt inneholder Android 5.0 Lollipop mer enn 5000 nye programmeringsgrensesnitt som utviklere kan utnytte i applikasjoner. Flere detaljer om nyhetene finnes her.

Som vanlig blir den nye Android-utgaven først tilgjengelig for nedlasting til eksisterende Nexus- og Google Play-enheter. Dette skal skje om noen uker. Nexus-enhetene som støttes er 4, 5, 7 og 10. Nexus 4 er snart to år gammel.

Google skal komme med oppdatert informasjon til utviklere om Android 5.0 førstkommende fredag.

Nye Nexus-enheter

De første enhetene som er designet for Lollipop er likevel Nexus 6, 9 og Player. Dette er henholdsvis en phablet, et nettbrett og en mediespiller. Disse kommer i butikken, i alle fall i USA, i begynnelsen av november, men enhetene vil kunne forhåndsbestilles.

Nexus 6 er håndfull og vel så det av en smartmobil, levert av Motorola. Den leveres med 5,96 tommers skjerm med en oppløsning på 1440x2560 piksler, 3220 mAh batteri, firekjernet Qualcomm Snapdragon T 805-systembrikke klokket til 2,7 GHz og med Adreno 420-grafikkprosessor. Den leveres med 32 eller 64 gigabyte lagringsplass og et 13 megapikslers hovedkamera med optisk bildestabilisator. Prisene i USA er henholdsvis 649 og 699 dollar. Til sammenligning koster iPhone 6 Plus med 16 gigabyte lagringsplass 749 dollar, mens 64 gigabyte-utgaven koster 849. Alle priser er uten subsidier.

Nexus 6 er den første Nexus-enheten som leveres av Motorola Mobility, som Google fortsatt er i ferd med å selge til Lenovo. <i>Bilde: Google</i>
Nexus 6 er den første Nexus-enheten som leveres av Motorola Mobility, som Google fortsatt er i ferd med å selge til Lenovo. Bilde: Google

Batteriet til Nexus 6 skal ha kapasitet nok til å drive enheten i 24 timer, men dette avhenger selvfølgelig av bruken, men også faktorer som signalstyrke og temperatur. Med femten minutters ladetid skal batteriet ha fått nok energi til å drive enheten i seks timer – med de samme, nevnte forbeholdene.

Selv om Nexus 9 er større enn Nexus 6, er det nye nettbrettet på enkelte områder et betydelig enklere produkt. Selv om skjermen er på 8,9 tommer, har den færre piksler – 2048×1536, og enheten kan maksimalt leveres med 32 gigabyte lagringsplass.

Nettbrettet Nexus 9 leveres av HTC. <i>Bilde: Google</i>
Nettbrettet Nexus 9 leveres av HTC. Bilde: Google

Samtidig blir dette den første enheten som leveres med 64-bits Android. Systembrikken er en 64-bits Nvidia Tegra K1, klokket til 2,3 GHz. HTC har tidligere lansert en smartmobil med 64-bits brikkesett, men ikke med 64-bits Android siden, siden dette er nytt i Lollipop-utgaven. Prisen på 16 gigabyte-utgave er på 399 dollar i USA. Med dobbelt så stor lagringsplass koster enheten 479 dollar, med 4G-støtte økes prisen til 599. Tastatur er ekstrautstyr til 129 dollar.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Nexus 6 og 9 erstatter Nexus 7 og 10, som ikke lenger er oppgitt på Nexus-sidene til Google. Nexus 5 ser derimot ut til å forbli tilgjengelig – trolig fordi Nexus 6 nok vil være i største laget for mange.

Android TV

Nexus Player er en multimediespiller og spillkonsoll produsert av Asus. Dette er den første enheten som er basert på nye Android TV. Hovedenheten er sirkelformet og utstyrt med leveres med en enkel fjernkontroll med mikrofon og talegjenkjenning. Enheten har tilsynelatende ingen lagringsplass tilgjengelig for brukeren, og heller ingen USB-innganger. Alt av medieinnhold må derfor overføres via WLAN (802.11ac) og spilles av med apper eller ved å bruke Cast-funksjonen kjent fra Chromecast, som kan fjernstyres fra Android- og iOS-enheter, som fra pc-utgaver av Chrome.

Google Player leveres med fjernkontroll og kan også utstyres med gamepad. <i>Bilde: Google, montasje</i>
Google Player leveres med fjernkontroll og kan også utstyres med gamepad. Bilde: Google, montasje

Nexus Player koster i USA 99 dollar. Den kan utstyres med en gamepad som koster 40 dollar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.