JUSS OG SAMFUNN

Nederland er EUs ener i kampen mot spam

Storparten av e-posten i EU-land er fortsatt spam, unntatt i Nederland og Finland.

28. nov. 2006 - 09:12

I går publiserte EU-kommisjonen en rapport om spam og om hvordan utvikling er gått siden personverndirektivet i 2002 krevde spesifikke tiltak mot uønsket e-post i alle medlemsland.

Rapporten viser at bare to land har lykkes i samsvar med intensjonene for fire år siden: Nederland og Finland.

Nederland er best: Spamflommen er redusert med 85 prosent.

Landet opprettet en egen organisasjon, kalt OPTA, med fem heltidsansatte og utstyr for 570 000 euro (4,8 millioner kroner). Utstyret brukes blant annet til å oppspore opphav til spam. OPTA fikk et gjennombrudd i fjør høst da de i la tre selskaper bøter på 60 000 euro for spamming.

Finland la opp et sentralt filtreringssystem som har greid å kutte andelen spam fra 85 prosent for to år siden til 30 prosent.

EU-undersøkelsen viser hvorfor filtrering er påkrevet: Bare 32 prosent av spammen i Europa stammer fra europeiske land. 34 prosent kommer fra forskjellige land i Asia, og 21 prosent fra USA. Etter USA er Kina og Frankrike de største opphavene til europeisk spam, med andeler på henholdsvis 13,4 prosent og 6,3 prosent.

Spam utgjør mellom 54 prosent og 85 prosent av all europeisk e-post. Kostnadene som spam påfører europeiske bedrifter, anslås til 39 milliarder euro, tilsvarende 330 milliarder kroner.

EUs mediekommissær Viviane Reding appellerte til andre EU-land om å følge opp med tilsvarende tiltak som i Nederland og Finland.

Hun krever bedre ledelse av antispamarbeidet i de enkelte medlemslandene. Reding mener dagens EU-lovverk er godt nok, men varsler skjerpede regler dersom landene ikke følger opp. En vurdering av et eventuelt behov for ny lovgivning vil legges fram om et års tid.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.