Negative TV-signaler på Murdochs fusjonsplaner

Italienske myndigheter har sendt svært negative signaler i retur på samtalene mellom franske Canal Plus og britiske BSkyB om en forestående fusjon innen TV markedet. Samtidig går det rykter om at en eventuell avtale kan innebære at Murdoch er på vei inn i Skandinavia.

Italienske myndigheter har sendt svært negative signaler i retur på samtalene mellom franske Canal Plus og britiske BSkyB om en forestående fusjon innen TV markedet. Samtidig går det rykter om at en eventuell avtale kan innebære at Murdoch er på vei inn i Skandinavia.

Italienske myndigheter planlegger å overlate til Karel Van Miert og EUs konkurransemyndigheter å avgjøre hvor markedsvennlig en fusjon mellom de to mediegigantene i virkeligheten er. I det syd-europeiske landet, der mediemoguler som Silvio Berlusconi kan bli statsminister, er betal-TV-markedet dominert av Canal Plus-eide Telepui.

Rupert Murdoch og hans globale investeringsselskap News Coporation ser Italia som ett av de europeiske landene der selskapet kan få en fot innenfor. News Corp har tidligere signalisert at det europeiske hovedsetet skulle være i Milano, ledet av en tidligere styreleder i det statlige italienske kringkastingsselskapet RAI.

Samtidig forhandlet Murdoch fram til begynnelsen av denne måneden med Telecom Italia for å skaffe seg eierskapet til telekomselskapets betal-TV-virksomhet Stream.

Planene var å lansere en digital plattform med 100 betal-TV-kanaler der også det franske kommersielle TV-selskapet TF1, skulle være på eiersiden.

Italienske myndigheter ville imidlertid ikke la Murdoch få eksklusive rettigheter til visning av nasjonalidretten fotball som betal-TV-kanalen satt med. På rekordtid fikk koalisjonsregjeringen vedtatt at ingen enkeltaktør kan eie mer enn 60 prosent av rettighetene til italiensk serie A, og betal-TV-avtalen med Telecom Italia gikk i vasken for bare noen dager siden.

Nå er italienerne igjen på krigsstien.

Etter at italienske og amerikanske aviser brakte meldinger om innledende samtaler mellom styreformannen i Canal Plus og Rupert Murdoch selv, sa viseminister Vincenzo Vita i Kommunikasjondepartementet at en eventuell fusjonsavtale gir grunn til skikkelig bekymring.

- Jeg håper det ikke skjer, skal han ha sagt til Reuters Television Italia og uttrykte håp om at europeiske myndigheter ville gripe kjapt inn om nødvendig. Onsdag gikk tre EU-kommisærer, inkludert konkurransesjefen Karel Van Miert, sterkt ut i media og sa de ville regulere internasjonal idrett, inkludert begrensning av adgangen til eksklusive TV-rettigheter på fotballområdet.

Van Miert har illustrert dette ved hjelp av en annen mediemogul, tyske Leo Kirch, og hans kjøp av rettigheter til fotball-VM i 2002 og 2006 for 15 milliarde kroner.

Den britisk-franske alliansen Canal Plus/BSkyB, som satser knallhardt innen betal- og digital-TV, vil kunne få store samlede ressurser til å by på lukrative sports- og filmrettigheter. Dette burde absolutt bekymre gratiskanaler som norske TV 2 og NRK TV, TV-kanaler som de siste dagene har fått så ørene flagrer på grunn av manglende samarbeid under ski-VM.

Europeiske medieanalytikere mener at en eventuell fusjon mellom Canal Plus og BSkyB vil kunne kutte programkostnadene med mellom 10 og 30 prosent.

Enkelte analytikere tror at en løsning for Canal Plus vil være å bytte aksjer i deler av det europeiske markedet, som Skandinavia, Tyskland og Belgia, for å holde Murdoch utenfor det lite utviklede italienske betal-TV-markedet.

Canal Plus eier 50 prosent av Canal Digital AS som satser knallhardt på innføring av digital fjernsyn i hele Skandinavia.

Til toppen