Nekter å betale avgift til Telenor

NRKs nettsjef spår at Telenors omlegging kan ramme Telenors kunder. For NRK vant kampen mot Nextgentel.

Nekter å betale avgift til Telenor

NRKs nettsjef spår at Telenors omlegging kan ramme Telenors kunder. For NRK vant kampen mot Nextgentel.

Telenor rasler nå med sablene og vekker til live en gammel debatt. Skal innholdsleverandørene betale - eller kanskje få betalt?

Svaret på 90-tallet ble at Internett er et gratis spleiselag der server-eiere og brukere betaler første ledd - internett-leverandørene, men ellers er alt gratis.

Dette truer Telenor nå med å endre. Telenor forteller nå at de skal koble seg av det såkalte NIX-punktet som binder Internett sammen i Norge. Andre Internett-leverandører som vil ha kontakt med brukerne og serverne i Telenors store nett må koble seg direkte til Telenor eller finnes seg i å sende trafikk gjennom de 13 operatørene som har koblet seg direkte.

Samtidig holder Telenor døren på gløtt for å ta seg betalt av innholdsleverandører som sender mye trafikk inn i deres nett. Men Norges trolig største avsender av nett-innhold målt i datavolum, NRK, svært kritisk til. Og NRK har vunnet denne type krangel en gang før.

NRK og TV2 har en avtale med oss som sikrer dem bedre kvalitetet, forteller informasjonssjef Arild S. Johannessen til digi.no. Han indikerer dermed at NRK og TV2 har kjøpt seg en prioritet og høyere kvalitetet, men NRKs nettsjef Bjarne Andre Myklebust rister på hodet.

- Nei, vi betaler ikke noe til Telenor. Vi er vår egen internett-leverandører, men Telenor Nextgentel har en egen kabelt til vårt serveranlegg, forteller Myklebust.

Han mener Telenor angriper hele måten internett fungerer på.

- Telenor og de andre internett-operatørene får betalt av sluttkundene sine, de lever av å servere vårt innhold, for de har jo ikke noe innhold selv. Man kunne sagt at Telenor skulle betalt oss, og det var en debatt på 90-tallet. Det er ikke aktuelt for oss å kreve betalt, men det må være en nøytralitet. Sluttbrukerne har betalt og det er hovedprinsippet for internett i dag. Den operatøren som forsøker å bryte med dette, vil kunne oppleve at deres kunder får et dårligere, ikke bedre tilbud, spår Myklebust.

Og Myklebust har vunnet en helt parallell krangel før: Nextgentel forsøkte å kreve betalt av NRK i fjor sommer og strupet kvaliteten på lyd og video fra NRK. Men dette straffet Nextgentel og deres kunder mer enn NRK og Nextgentel gav seg uten å ha fått en krone av NRK, forteller Myklebust.

Her kan du lese NRKs egen sak om Nextgentel-krangelen i fjor sommer.

- Det kan se ut som at Telenor ikke lengre ønsker å delta i det spleiselaget internett er i dag. Resultatet kan bli at Telenors bredbåndskunder vil merke dårligere kvalitet på tjenester som ligger hos andre internett-leverandører, spår NRKs nettsjef.

- Jeg tror Telenor kommer til å møte mye motstand på måten de går frem på nå. Og akkurat hva de vil er uklart. Telenor må bli tydeligere på hva de mener, det er vanskelig å forstå nå.

Til toppen