BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nelfo krever statlig milliardsatsing på bredbånd

Bransjeorganisasjonen Nelfo mener det trengs en statlig investering i milliardklassen for å få fart på bredbåndsutbyggingen i Norge.

Frode Eriksen
8. nov. 2001 - 08:08

En rapport fra det internasjonale analysebyrået NetValue fastslår at 14 prosent av svenske nettbrukere har tilgang til bredbånd. Dette er best i Europa. Danmark kom på andreplass, med 13 prosent. Av de åtte landene som var med i undersøkelsen, kom Norge på sjetteplass. Ifølge Netvalue har kun fem prosent av norske nettbrukere tilgang på bredbånd.

Administrerende direktør i Nelfo, Jostein Skree mener det må sprøytes inn flere milliarder kroner for å få fart på bredbåndsutviklingen. Investeringen må i stor grad bæres av myndighetene, i samarbeid med aktørene i markedet. Svært få private aktører har råd til å gjøre slike investeringer alene.

- Situasjonen i dag er uholdbar. Myndighetene toer sine hender og venter på at næringslivets investeringer og etterspørsel skal føre til bredbåndsutbygging i Norge. Det skjer ikke så lenge Telenor ASA har tilnærmet monopol på viktige deler av infrastrukturen. I praksis er det de som bestemmer tempo og valg av teknologi i bredbåndsutviklingen, sier han.

Skree mener at Telenor har lagt på røret når det gjelder bredbånd. - Selskapet synes mer interessert i å melke markedet, basert på de investeringene de allerede har gjort. Har du bredbånd, betaler du ikke tellerskritt. Og da svekkes inntektskilden til Telenor, sier han i en oppdragsprodusert pressemelding fra Newswire.

I samme pressemelding sier konserndirektør for teknologi i Telenor, Berit Svendsen, det er helt feil å hevde at Telenor taper penger på bredbånd når nettsurfing skjer uten at det løper tellerskritt. Dette er bare en annen måte å ta seg betalt for tjenesten, sier hun.

- Flere aktører bygger egne bredbåndsnett, eller vil kunne leie kapasitet hos Telenor, sier Svendsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.