Neppe politi mot gråimport i Norge

HP slåss mot gråimport og informerer nå sine partnere om en politiaksjonen i Danmark.

HP slåss mot gråimport og informerer nå sine partnere om en politiaksjonen i Danmark.

HP gikk nylig med loven i hånd til rassia mot lageret til den danske it-distributøren Bluecom. Aksjonen var rettet mot ulovlig parallellimport av HP-produkter.

HP vil neppe gå til liknende aksjoner i Norge med det første, men saken i Danmark vil være relevant for norske forhold, opplyser Roar Haugland, markedsdirektør i HP Norge.

- Vi har ingen slike aksjoner på trappene i Norge, sier han.

Han kan ikke huske andre tilfeler av politiaksjoner mot gråimport av IT i Norge, men vil opplyse partnerne om det som er skjedd i Danmark.

- Vi vil bare forsikre oss om at de som er våre partnere er kjent med saken i Danmark. Det er viktig at de er påpasselig med hvor de kjøper produktene fra, sier han.

Han mener ulovlig gråimport ikke er noe stort problem for HP i Norge og sier han ikke engang har delt ut noen advarende pekefingre mot eventuelle syndere.

Bakgrunnen for den danske aksjonen er at HP-produkter skal ha blitt importert fra land utenfor EØS, uten HPs godkjennelse. Dette er ikke lov, og dreier seg om HPs rett til eget merkevarenavn, og deres rett til å forsvare dette, forklarer HP-advokat Arne Yberg.

- Det er bare vi og partnere vi gir tillatelse til som kan bruke varemerket vårt. Det er et unntak innenfor EØS på grunn av regler om fri vareflyt, sier han.

Dette unntaket gjør at det er lov å kjøpe varer fra hvor som helst i EØS-området. Ved slik paralellimport har man riktignok ikke lov til å bruke HP-logoer eller annet beskyttet materiale, men varene kan selges lovlig i Norge. Men det er derimot ikke lov å importere HP-produkter fra Asia eller USA og selge dem i Norge uten godkjennelse.

Problemstillingen har vært enda mer aktuell i andre bransjer, slik som klesbransjen og kosmetikkkbransjen mener Yberg.

Norge omfattes av de samme EU-reglene som Danmark, så sannsynligheten er stor for at en liknende aksjon kunne vært gjennomført i Norge.

- Det er nyanser mellom landene, men veldig mye likt mellom Norge og Danmark, sier han.

Til toppen