Nera satser på datatrafikk via Inmarsat

Nera lanserer i juli en ny satellitt-terminal med mulighet for kapasitet på opptil 64 kbit/s.

Nera lanserer i juli en ny satellitt-terminal med mulighet for kapasitet på opptil 64 kbit/s.

Neras satellitt-terminal "Nera WorldCommunicator" ble først lansert på CeBIT i mars og er i første rekke myntet på kundesegmenter som trenger høyere kapasitet for overføring av datatrafikk fra steder uten godt utbygde telenett.

Administrerende direktør i Nera, Bjørn Ove Skjeie, mener startvanskene til andre satellittsystemer som Iridium og Globalstar ikke bare er positivt for Nera.

- Det er negativt at satellittkommunikasjon har fått image som usikkert og risikofylt. På den annen side styrker dette de alternative systemene som Nera er engasjert i, Inmarsat og ICO.

Skjeie er spent på hvordan markedet vil reagere på Inmarsats nye tjeneste som tillater overføringshastigheter på opptil 64 kbit/s via Inmarsats nye tjeneste. Nera er et av et fåtall selskap som skal levere terminaler til denne nye tjenesten, og lanserer "Nera World Communicator" i det kommersielle markedet i juli.

Foruten Nera vil danske Thrane&Thrane og tyske STN ATLAS Elektronik levere terminaler til denne tjenesten.

Blant de teleselskapene som vil distribuere Inmarsats nye tjeneste er British Telecom, Comsat, France Telecom, Deutsche Telekom, nederlandske Station 12, Telenor og australske Telstra.

Terminalen er litt større enn Nera WorldPhone, som brukes som terminal for Inmarsats Mini-M tjeneste. Denne har overføringshastigheter på 2,4 kbit/s, og er i utgangspunktet bare beregnet på taletelefoni.

Den vil veie 4 kg og i tillegg til datakommunikasjon vil terminalen ha mulighet for oppkobling av flere trådløse håndsett.

Markedssjef for Nera World Communicator, Morten Heiss-Schøyen, sier til digi.no at de første terminalene nå blir testet, mens de første skal være klare i markedet i juli.

- Terminalen kan kobles til alt ISDN-utstyr og har en DECT basestasjon. I tillegg til ISDN-kapasiteten har terminalen den samme talemuligheten som i Mini-M terminalene, som ble lansert i 1997. Kapasiteten på dataforbindelsen er 64 kbit/s, mens taledelen av terminalen gir en kapasitet på 4,8 kbit/s, men Heiss-Schøyen sier at terminalen i hovedsak er et tilbud til den delen av det profesjonelle markedet som trenger høyere overføringshastigheter.

Terminalen vil koste et sted mellom $ 10.000 og 12.000. Minuttprisen vil bli høyere enn dagens rundt 24 kroner per minutt for Mini-M.

Til toppen