BEDRIFTSTEKNOLOGI

Neras World Communicator tilbyr Internett per satellitt

Selv i vår GSM-tid er det områder der satellitter er det eneste tilgjengelige kommunikasjonsmediet. Neras nye World Communicator er alt fra lokalt sentralbord for tolv telefoner, til mobil terminal mot Inmarsats kommende IP-tjeneste.

Eirik Rossen
22. okt. 1999 - 10:47
Nera World Communicator. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Nera World Communicator. Foto:  Eirik Rossen

Bildet viser bare en del av terminalen World Communicator. Under demonstrasjonen på Telecom 99 i Genève måtte den kobles til en satellittantenne på taket av messelokalet. I felten tar man seg den samlede enheten på så vidt under fire kilogram, frigjør den bærbare satellittantennen og bretter den ut. Terminalen sier fra når du har plassert antennen slik at signalet blir så kraftig som mulig.

Sambandet går i den grunnleggende ISDN-hastigheten på 64 kbps. Terje Ask-Henriksen i Nera Satcom mener dette er nok til grunnleggende multimedia, og demonstrerer ved å spille musikk og vise video.

I telefoni gir terminalen en ISDN-linje ut. Den kan samtidig fungerer som lokalt sentralbord for inntil tolv trådløse telefoner innen en radius på 300 meter.

Les også:
Inmarsat vil tilby egen mobil IP-tjeneste


Foreløpig må data nytte telefonitjenesten. I løpet av annet kvartal neste år vil Inmarsat lansere en egen IP-tjeneste. Da vil World Communicator kunne brukes til å nå denne tjenesten, der sambandet ikke faktureres per tellerskritt, men per mengde overført data.

- Inmarsat lanserte sitt konsept GAN for "global area network" på CeBIT tidligere i år, sier Ask-Henriksen. - Vi ser på den kommende 64 kbps datatjenesten som et første skritt i retning bredbånd. Utviklingen innen optisk fiber går så raskt at kapasiteten dobles hver niende måned. Flaskehalsen er det som heter den "siste kilometeren". Trådløst samband vil spille en viktig rolle for å få opp båndbredden på den siste kilometeren, både gjennom satellitt og vanlig radio. Nera har utstyr for begge. Vi har vist gjennom et prosjekt i Colombia at trådløs teknologi kan spille en vesentlig rolle i å etablere stamnett for telefoni og data på langt kortere tid enn det tar å bygge ut et kabelbasert nett.

Batteriene til World Communicator har en standby tid på 100 timer. I bruk tåler de fire timers tale og opptil to timer med datakommunikasjon i 64 kbps. Særlig det siste er avhengig av styrken på signalet fra satellitten. Prisen vil ligge på rundt 10.000 dollar.

- Vi regner med å levere rundt 200 enheter i år, sier administrerende direktør Bjørn Ove Skjeie i Nera. - Etter hvert regner vi med å komme opp i en produksjon på noe over 100 enheter per uke.

Konkurrerende apparater vil leveres fra danske Thrane & Thrane, og tyske STN Atlas Elektronik. Nera er først ute med å produsere sitt apparat, og kan regne med et forsprang på to til tre måneder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.