JUSS OG SAMFUNN

Nerd Aid når millionen på rekordtid

Over tusen nerder har gitt penger til mennesker i nød.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. sep. 2011 - 12:14

Norske nerder er gavmilde. På under en måned har nerder og andre i deres kontaktnett bidratt med over én million kroner til innsamlingsaksjonen Nerd Aid. Målet ble nådd torsdag kveld denne uken.

Aksjonen ble satt i gang på kvelden den 6. august av Erlend Schei, som er webutvikler i Finn.no. Bortsett fra et par presseoppslag, blant annet i digi.no, har de fleste bidragene trolig kommet som følge av at mange har fortalt om aksjonen i sosiale medier.

– Det har gått fryktelig mye fortere enn ventet. Jeg er sjokkert over at det var mulig å holde trykket så lenge, forteller Schei til digi.no. Det opprinnelige målet hans var å samle inn én million kroner innen den 1. oktober. I praksis tok det omtrent halvparten av tiden.

Schei forteller at bidragene har kommet litt i rykk og napp. Det gikk ganske raskt de to første ukene, før det stilnet litt.

– Men etter at 800 000 var rundet, begynte nok folk å se at målet nærmet seg, og da gikk det fortere igjen, forteller Schei.

 <i>Bilde: Erlend Schei</i>
Bilde: Erlend Schei

En innsamlingsaksjon rettet mot nerder og «wannabe-nerder», er selvfølgelig ikke helt som andre innsamlingsaksjoner. Blant annet ble det donert svært mange uvanlige beløp.

Trolig var det signaturen «Familien Aas-Hansen» som åpnet ballet da de donerte 1337 kroner. «1337» er leetspeak-måten å skrive «leet» på, en forkortelse av «eleet» og «31337», som igjen er en omskrivning av «elite». 31337 var også UDP-porten som ble brukt av hackergruppen Cult of the Dead Cow for å få tilgang til fjernstyringsprogrammet Back Orifice, som uønsket ble installert på mange Windows-maskiner på slutten av 1990-tallet.

Andre har gitt beløp som er referanser til blant annet pokeadresser i Commodore C-64, matematiske konstanter, ASCII-koder, diverse eksponenter med 2 som grunntall og kjente feilmeldingskoder.

– En av bidragsyterne forsøkte også i gi beløp tilsvarende IP-adressen sin gjennom fire donasjoner, men opplegget hans gikk i vasken fordi minstebeløpet er 50 kroner.

Schei mener forøvrig at han begikk en stor tabbe ved å velge en million i stedet for en mega (1 024 000 eller kanskje til og med 220) som mål for innsamlingen.

I tillegg til enkeltpersoner, er det også en rekke firmaer som har bidratt. Blant annet var det IT-konsulentselskapene KnowIT og Reaktor som sammen sørget for at millionen ble passert, med et bidrag på 33 000 kroner. Det var forøvrig bidrag nummer 1159.

Schei har ikke regnet på det, men antar at bidragene er delt omtrent 50/50 mellom bedriftene og privatpersonene.

– Fantastisk for saken at firmaene bidrag, men ekstra kult at i alle fall tusen enkeltpersoner har bidratt, sier han.

En bidragsyter som har utmerket seg spesielt, har signaturen @einarjh. Han skal være tilknyttet Høyskolen i Gjøvik og har kommet med en mengde bidrag gjennom ukene som har gått i forsøk på å avrunde det totale beløpet til nærmeste tusen.

– Mest rørende er likevel barna som har bidratt. Noen har solgt gamle leker, andre har solgt hjemmelaget syltetøy eller lodd for til støtte for aksjonen, forteller Schei.

Han har ikke tenkt å gi seg før den 1. oktober, selv om hovedmålet for Nerd Aid nå er nådd. Men han er usikker på hvordan fortsettelsen vil være.

– Enten vil momentet forsvinne, ellers å kommer det en boost, dersom aksjonen oppnår mye oppmerksomhet akkurat nå, sier Schei.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Han avslutter med å fortelle at Nerd Aid skal ha en stand under JavaZone-konferansen i neste uke, i samarbeid med Afrika-avdelingen til Røde Kors.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.