Nesten umulig oppgave å sjekke telepriser

PT-tall viser at man må ringe mye for at det skal lønne seg med vennertjenester.

Nesten umulig oppgave å sjekke telepriser

PT-tall viser at man må ringe mye for at det skal lønne seg med vennertjenester.

På Post- og teletilsynets (PT) sider finnes en kalkulator, der man kan sammenligne telepriser. Men det kan være en møysommelig oppgave ettersom prisstrukturen på abonnementene blir stadig mer kompleks og det lanseres ofte nye abonnementer og tilleggstjenester. De større mobilselskapene har alle i løpet av 2007 lansert vennertjenester.

Vennertjenester har det til felles at ved å betale en fast sum i måneden får man tilgang til å ringe gratis til alle med samme abonnement eller i samme nettverk.

PT har gjort en prissammenligning med utgangspunkt på mobil- til mobiltrafikk for å se hvordan vennerabonnement kommer ut sammenlignet med de fem abonnementene til de fem rimeligste aktørene på telepriser.no.

Det er tatt utgangspunkt i ti ulike samtalelenger (1- 10 minutter) per måned samt ringetid fra 130 – 1000 minutter per måned.

Men sammenligningen og utfallet på gjennomsnittsnordmannens ringemønster har mange kriterier som skal måles opp mot hverandre.

Det er avgjørende at man enten har god kontroll på hvilket abonnement man ringer til, eller at man ringer relativt mye over det gjennomsnittsnordmannen gjør.

Ved halvår 2007 var trafikkandelen fra mobil til fastnett på 23,1 prosent. Andelen har blitt redusert senere år og var henholdsvis 30,2 prosent og 26,5 prosent ved halvår 2005 og 2006.

På kun mobil til mobiltrafikk så viser undersøkelsen at man skal ringe relativt mye for

at det i gjennomsnitt er billigere å velge et vennerabonnement. Dersom PT også hadde forutsatt at en andel av mobilsamtalene også gikk til fasttelefon ville det ført til at man må ringe enda mer for at et vennerabonnement i gjennomsnitt skal være mer lønnsomt enn gjennomsnittet av de fem øverste aktørene på telepriser.

Dette skyldes at det både er oppstartsavgift og takst per minutt for mobil til fastnett. Dette vil gi prisøkning på vennerabonementene da færre samtaler vil gå til personer med samme mobilnett eller abonnement, mens det for topp 5 aktørene ikke vil føre til endringer i prisene.

Til toppen