Netbooken er død

Klar for historiens skraphaug.

Netbooken er død
Minibærbare pc-er, eller netbookene, skapte en viss entusiasme for et par år siden, men interessen har siden vært sterkt dalende. Bilde: PantherMedia / Elnur Amikishiyev

Etter fem år på markedet er netbookens dager talte, melder den britiske storavisen The Guardian. Fra denne uken vil nemlig Acer og Asus stoppe produksjonen av små Intel Atom-drevne PCer med skjerm på rundt 10 tommer. Fra før har også de andre større produsentene gitt opp slike maskiner. Dermed er formfaktoren klar for teknologihistoriens skraphaug.

Da de små PC-ene ble innført var forventningene store til hva de kunne oppnå i markedet. Analysebyrået ABI Research mente i 2009 at det ville bli solgt hele 139 millioner «netbooks» fram til 2015. Men slik gikk det ikke.

Asus startet Netbooks-trenden med sin EEE-serie i 2007. Nå er det imidlertid over, melder britisk avis. På bildet er en Asus Eee PC 1215B fra 2011. Den hadde 4GB RAM og 500 GB harddisk og kostet 3.500 kroner, inkludert moms.
Asus startet Netbooks-trenden med sin EEE-serie i 2007. Nå er det imidlertid over, melder britisk avis. På bildet er en Asus Eee PC 1215B fra 2011. Den hadde 4GB RAM og 500 GB harddisk og kostet 3.500 kroner, inkludert moms. Bilde: Per Ervland

Heller enn å kjøpe en lett bærbar PC, med det aller enkleste av funksjoner, har forbrukerne valgt nettbrett og smarttelefoner. Apples iPad slo i 2010 bunnen ut av markedet for mini-bærbare og alt dreide seg om nettbrett. Men selv før iPad gjorde seg gjeldende i markedet var ikke Notebook-salget noe å gråte av glede for: Ifølge IDC ble det solgt rett over 2,2 millioner i første kvartal 2010. Fjerde kvartal 2011 ble det solgt godt under 1 million enheter.

Sett i ettertid er det ikke vanskelig å forstå at netbooken fortjener dødsstøtet. Produktene var ikke fullverdige PC-er, men de var svært billige og ikke minst små. I en spådomsanalyse fra IDC kunne digi.no sitere følgende den 3. desember 2010:

Det var ikke måte på hvor hippe og trendy miniatyrmaskinene skulle være, som denne netbooken fra Samsung i 2009.
Det var ikke måte på hvor hippe og trendy miniatyrmaskinene skulle være, som denne netbooken fra Samsung i 2009.

«Netbooks, de små billige bærbare PC-ene til knapt et par tusenlapper vil få følge av kraftigere modeller med noe høyere pris, men med samme formfaktor og lave vekt.»

Det som kom var nettbrettet og Intels nye formfaktor: Ultrabooks. Om den vil lide samme skjebne som netbooken vil tiden bare vise. Mini-PCens sorti understreker at spådommer om dette markedet er høyst usikre.

    Les også: