Netcom har sperret falske SMSer

Hittil har du kunnet stole på en SMS og det vil Netcom at du fortsatt skal kunne.

Hittil har du kunnet stole på en SMS og det vil Netcom at du fortsatt skal kunne.

Anders Svensson, hovedfagstudent ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo har utviklet en ny SMS-tjeneste.

Svensson står bak tjenesten punksms.com som gjør det mulig for mobilbrukere å oppgi hvilket som helst nummer som avsender. Mottakeren har ingen mulighet til å se at tekstmeldingen er falsk. SMS-en ser ekte ut, og eieren av telefonnummeret får aldri vite at nummeret blir brukt.

Nå er tjenesten stengt. Ifølge Dagbladet skal meldingene ha blitt sendt via mobilnettet til en operatør på Guernsey i Storbritannia. Operatøren selv var ikke klar over at meldingssentralen deres ble brukt til dette og Svensson har ifølge NetCom heller ikke noen avtale med selskapet.

Svensson skal fått tilgang til selskapets meldingssentral/gateway og på egenhånd brukt tilgangen til å sende de falske meldingene til norske brukere.

Men SMS-meldinger sendes gjennom et nett av sentraler der tilgang er styrt gjensidige avtaler. NetCom har derfor mulighet til å stoppe alle meldinger fra den engelske operatøren. Etter å ha blitt varslet av Netcom, stengte den engelske operatøren tilgangen til PunkSMS.

-Våre kunder skal kunne stole på at SMS de mottar er ekte. Vi aksepterer ikke virksomhet som muliggjør sending av tekstmeldinger fra falske eller anonyme avsendere, sier kommunikasjonskonsulent Nina Kersten Nilsen i NetCom i en pressemelding.

Post- og teletilsynet på sin side sier at tjenesten ikke strider mot norske lover og regler.

Til toppen