Netcom må registrere 300.000 kortbrukere

Mens NetCom jobber på spreng for å levere en plan for registrering av kontantkortbrukere, kan Telenor Mobil slappe helt av.

Mens NetCom jobber på spreng for å levere en plan for registrering av kontantkortbrukere, kan Telenor Mobil slappe helt av.

Av NetComs 1,2 millioner kunder, er litt under halvparten kontantkortkunder. Rundt 300.000 av disse er ikke registrert.

Post- og teletilsynet varslet i forrige uke om påbudet om å registrere kontantkortbrukere. Påbudet følger av den nye forskriften om elektronisk kommunikasjon som krever at alle kontantkortbrukere skal registreres med navn og adresse. Operatørene har fått frist til i dag om å melde inn hvilke tiltak de skal ta i bruk.

    Les også:

- Vi jobber på spreng for å få på plass et registreringssystem, sier informasjonssjef Guri Wormdahl i NetCom til digi.no.

Hun forteller at det vil være et betydelig arbeid for NetCom å kartlegge alle kontantkortbrukere, men forventer å ha alle kundene på plass innen et halvt års tid.

Telenor Mobil på sin side, kan bare lene seg tilbake ettersom de har alle kontantkortbrukere allerede registrert. Telenor har 2,3 millioner mobilkunder, hvorav knappe halvparten er registrert som kontantkortbrukere.

- For oss er dette helt uproblematisk. Vi har hatt rutiner for legitimasjon siden vi lanserte tjenesten 15. september 1997, sier informsjonssjef Sigurd Sandvin i Telenor Mobil.

Alle som har ønsket å bli kontantkortkunde hos Telenor Mobil har måtte legitimere seg med navn, adresse, fødseldato og personnummer. Informasjonen har blitt sjekket mot Folkeregisteret. Unntaket har blitt gjort i forhold til utlendinger som ikke er oppført i Folkeregistret og som oppholder seg en kort tid i landet, eller studenter som midlertidig bor på en annen adresse.

- Vi har vært strenge med legitimasjon for vi ønsker å vite hvem som er kunder hos oss, sier Sandvin.

Mobiloperatøren kan derimot ikke stille krav til dem som oppholder seg i landet på midlertidig basis, sett opp mot krav fra Datatilsynet om at det skal være saklig grunn til dokumentasjon.

NetCom har allerede satt i gang kampanjer, der de belønner nye kontantkortbrukere med 50 kroner i ringetid for å registrere seg.

Det er først og fremst kvaliteten NetCom er opptatt av når de nå setter i gang med registreringsarbeidet. Når man først skal registrere, bør det være så godt som mulig opp mot Folkeregistreret for å dobbeltsjekke navn og personlige data for å sikre den riktige identiteten.

- Vi vet jo at det er mange som opererer i andres navn, og at det er mange Donald Ducker, James Bonder og Osama Bin Ladner, sier Wormdahl.

NetCom bifaller forskriften som kan være et virkemiddel mot terrorfrykt og kriminalitet, men synes det er underlig at det ikke har vært noen debatt i forkant av forskriften.

- Det er flott at vi med denne ordningen kan spore opp anonyme tekstmeldinger og kriminelle, men hvorfor skal dette ekskluderes til bare den mobile biten, spør Wormdahl.

Hun frykter at kriminelle fortsatt kan utføre sine ugjeringer med fasttelefoni eller telefonbokser.

- De samme forbrytelser kan skje fra en hvilken som helst resepsjon eller offentlig plass fra en fasttelefon, framholder Wormdahl.

Til toppen