BEDRIFTSTEKNOLOGI

Netscape er 20 år

Nettleseren som fikk virkelig fart på weben.

Slik så Netscape 0.9 ut. På bildet kjøres nettleseren dog i det langt nyere operativsystemet Windows XP.
Slik så Netscape 0.9 ut. På bildet kjøres nettleseren dog i det langt nyere operativsystemet Windows XP. Bilde: Wikipedia
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. okt. 2014 - 13:47

I går, den 13. oktober, var en merkedag i historien til World Wide Web. For 20 år siden kunngjorde nemlig Mosaic Communications Corporation utgivelsen av nettleseren Netscape (senere Netscape Navigator). Det dreide seg dog om en offentlig tilgjengelig betautgave av Netscape 0.9.

En vesentlig del av nyheten var det faktum at den fra starten av ble tilbudt gratis til privatpersoner, forskere og akademiske brukere. Dette bidro til å gjøre internett interessant for langt flere. Kommersielle brukere måtte nemlig betale 99 dollar for nettleseren.

– Det å gjøre Netscape fritt tilgjengelig for internett-brukere er Mosaic Communications' måte å bidra til den eksplosive veksten av innovative informasjonsapplikasjoner på globale nettverk. Vi regner med at Netscapes brukervennlighet vil oppildne til det neste store spranget i bruken av internett, ved å gjøre nettet til et kraftig verktøy for en bredere brukerbase. Ved å ta i bruk sikkerhets og avansert funksjonalitet, legger Netscape nå grunnlaget for handel på nettet, sa Marc Andreessen, medgründer og den gang visepresident i Mosaic Communications, i en pressemelding som er tilgjengelig her.

Andreessen grunnlag Mosaic Communications sammen med James H. Clark, grunnleggeren av Silicon Graphics, Inc. (SGI), i april 1994. Selv var Andreessen hovedmannen bak nettleseren NCSA Mosaic (National Center for Supercomputing Applications), som mange av de tidlige webbrukerne benyttet før Netscape kom. Det er forøvrig verdt å nevne at Internet Explorer til og med versjon 6 var basert på NCSA Mosaic.

«Støtte for JPEG»

Det var flere årsaker enn gratis tilgjengelighet som gjorde at Netscape raskt ble populær. Allerede den første utgaven kom med vesentlig, ny funksjonalitet som innebygd støtte for JPEG-bilder, samtidig nedlasting av flere dokumenter eller bilder, samt kontinuerlig strømming, noe som gjorde at dokumentene kunne vises allerede før hele dokumentet var blitt lastet ned.

Nettleseren støttet også kryptering og serverautentisering. Kombinert med Netsite Commerce Server på serversiden – et produkt som ble utgitt i november 1994 – var weben ifølge Mosaic Communications klar for kommersielle tjenester som nettpublisering, finansielle tjenester og interaktiv shopping.

Nettleseren ble tilbudt til Windows, Macintosh og operativsystemer med X Window System. Den var optimalisert for bruk sammen med 14,4 kilobit/s modemer.

Den videre historien til Netscape er svært broket, men hvor konkurransen fra Microsoft Internet Explorer satte preg på det meste. Mer om nettleserkrigene kan leses her.

Åpen kildekode

På slutten av 1990-tallet ble Netscape gjort til åpen kildekode, og Netscape Communicator-programvaren dannet grunnlaget for et nytt produkt – Mozilla Suite. Senere produkter som hadde Netscape-navnet var basert på enten Mozilla eller den etter hvert mer utbredt nettleseren Firefox.

Litt av arven etter Netscape Navigator lever fortsatt i Firefox og Mozilla Foundation, selv om alt av kildekode fra den gamle nettleseren ble byttet ut før tusensårskiftet. Dette inkluderer Mozilla-navnet, som var et kodenavnet på den første Netscape-nettleseren og navnet på den dinosaurlignende maskoten som også stammer fra Netscapes tidligste dager.

I desember 2007 kunngjorde AOL, som i 1999 kjøpte selskapet som i mellomtiden hadde skiftet navn til Netscape Communications Corporation, at støtten for den siste utgaven av Netscape ville bli avsluttet i februar 2008. Brukerne ble da anbefalt å ta i bruk Firefox eller Flock.

Hos AOL lever Netscape-navnet videre gjennom en slags portalside.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.